ecologia

La reactivació econòmica afecta el Medi Ambient

Cauen lleugerament els indicadors de qualitat de l’aire i de l’aigua

La reactivació econòmica afecta el Medi AmbientXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El repunt en l’economia que està experimentant aquest 2017 està afectant lleugerament el medi ambient, això és el que es desprèn de l’informe dels indicadors mediambientals del 2016 que va presentar ahir el director general del ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell. Segons va explicar, “la recuperació econòmica provoca que hi hagi més activitat i això es transforma en més vehicles i més contaminació a l’aire, i també acústica”, va informar Rossell. De totes maneres, el director general també va insistir que “estem en un nivell de qualitat de l’aire del 92% i hem tingut una millora considerable respecte del 2005”.

En el cas de l’aigua, les xifres també són “bones”, però tant en la qualitat de l’aigua superficial com en la qualitat biològica dels rius, apareixen indicadors dolents, o molt dolents, per primera vegada els últims anys. Per Rossell, “en el primer cas es deu a una trentena de vessaments d’aigües residuals als rius, però ja estem treballant amb els comuns per solucionar-ho. En el segon, és cert que apareixen indicadors dolents, però són els primers que tenim des del 2009”, va indicar.

Respecte al canvi climàtic, Andorra no està complint amb el compromís que va adquirir als acords de París 2016, tot i ser el novè país europeu a signar-los. Segons Rossell, “encara emetem més gasos contaminants que els que pot absorbir l’entorn, i sabem que hem de millorar en aquest aspecte. Quan vam signar els acords ens vam comprometre a reduir les emissions un 37%, i per això volem potenciar les energies renovables, impulsar l’ús de la bicicleta compartida, anar a peu a la feina o l’ús del vehicle elèctric, que a més de no contaminar, no provoca contaminació acústica”, va explicar Rossell.

El pròxim dia 5 de juny se celebrarà el dia mundial del medi ambient, però des del Govern s’allargaran els actes uns deu dies, concretament entre el 27 de maig i el 9 de juny. En aquest temps, es presentaran les noves deixalleries mòbils, se celebrarà la 1a jornada d’economia circular i el dia 9 es farà el 7è Fòrum de les Escoles Verdes a Canillo.

tracking