comptes polèmics

Els pagaments dubtosos d'SDP esquitxen Bartumeu

El líder d’SDP diu que va ser qui va cobrar 11.000 euros que el grup havia registrat com a “honoraris Víctor Naudi” i que en el xec anaven a nom de “CERES (Marian Sanchís)”

Els pagaments dubtosos d'SDP esquitxen Bartumeu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte derivat de la marxa de Sílvia Bonet de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha acabat esquitxant el president del partit, Jaume Bartumeu, i una de les seves col·laboradores, Marian Sanchís, després que s’hagin revelat documents de com es gastaven els diners que l’Estat entrega al grup d’aquesta formació. L’accés al llistat de despeses ha posat de manifest que existeixen tota una sèrie de pagaments dubtosos i de diners que surten dels fons del grup parlamentari i es desvien cap al partit o persones particulars.

El primer tema fa referència a un pagament d’11.000 euros amb data 20 de desembre del 2016 fet amb els fons del grup parlamentari d’SDP. Sota l’epígraf assessoraments hi ha diferents sumes, però la més grossa, d’11.000, està registrada com a “honoraris Víctor Naudi”, un dels fins fa poc dos consellers del grup. Els diners, però, es van pagar en un xec a nom de “CERES (Marian Sanchís)” per aquest mateix valor. CERES és l’acrònim de Centre d’Estudis de Recerca Socialdemòcrata, entitat que no està clar si està registrada o no i vinculada històricament a Jaume Bartumeu. El mateix Bartumeu va reconèixer ahir en declaracions a Ràdio Nacional que CERES és ell i que s’havia facturat al grup parlamentari a través d’un conveni per donar suport “tècnic, polític i logístic”.

El segon tema dubtós fa referència que en la comptabilitat del grup parlamentari consta que s’ha pagat el lloguer del local (presumptament del partit) des del juliol del 2015 fins ara amb un total de 12.000 euros. La legislació del finançament dels partits prohibeix les donacions a excepció que les facin persones físiques. L’article 26, apartat 1, diu “únicament les persones físiques”. El tercer tema que es revela és uns 9.500 euros, on estan incloses despeses diverses i on una part podrien estar relacionades amb hotels, dietes, dinars, taxis, vols... que presumptament estarien fets en relació a l’activitat d’SDP com a partit.

Hi ha un quart punt de quantia mínima que mostra un document on el material d’oficina que ha pagat el partit s’ha entregat a l’adreça de l’edifici de l’avinguda Meritxell on Bartumeu té el despatx. En aquest cas són recanvis de tòner per valor de 244 euros i en el document es veu que es factura a nom del grup parlamentari mixt i l’adreça és la de l’avinguda Meritxell. Aquest apunt és l’extensió d’un document on es recullen els pagaments en material d’oficina per valor de 1.480 euros però en la resta de conceptes no està explicat a qui o a on van ser entregats.

Dubtes dels consellers

Els múltiples consellers generals de diferents formacions consultats que ahir van tenir accés a aquesta informació coincideixen que hi ha sospites fonamentades respecte que podrien haver-hi pagaments irregulars. Sigui de finançament del partit amb fons públics que surten del grup parlamentari, com de possibles pagaments a col·laboradors o de despeses no declarades ni feines sobre les quals s’hagi aplicat el corresponent IGI de serveis. Els consellers consultats van indicar que l’afer s’ha d’aclarir perquè la ciutadania té dret a saber com es gasten els fons que Sindicatura entrega als grups parlamentaris. El síndic, segons les mateixes fonts, té previst entregar als grups dijous la documentació que fa referència a Bartumeu i SDP així com la que Víctor Naudi ha entregat de cobraments que considera dubtosos fets per Sílvia Bonet.

Existeix una presumpta despesa en desplaçaments, segons va explicar Jaume Bartumeu mateix, que va justificar en base a “si em permet 975 o 1.000 euros al mes en desplaçaments a Barcelona posant jo el meu vehicle per anar-me a reunir amb assessors. Doncs només que en faci un al mes ja m’he menjat aquesta quota si he de tarifar en base al que tarifen normalment els advo-cats. Per tant, no barregem les coses”.

L’afer viurà avui un nou capítol perquè fonts polítiques van assegurar al Diari que Sílvia Bonet hauria demanat hora a la fiscalia per posar en coneixement del ministeri públic la documentació que ja va entregar al síndic. L’objectiu és que sigui la fiscalia qui determini o no si de la comptabilitat del grup se’n desprèn algun indici de delicte.

EL LÍDER D'SDP CONVIDA SÍLVIA BONET QUE VAGI A LA FISCALIA

Jaume Bartumeu, en declaracions a RNA, va convidar ahir Sílvia Bonet “que si jo tinc coneixement d’una actuació il·legal com la que s’insinua tinc obligació d’anar-ho a denunciar”. El que no puc fer és dir: si tu em pegues jo et pegaré. Però escolta això que és? El pati de l’escola? Bartumeu va insistir que els diners rebuts estan relacionats amb un conveni de suport on es feien “des dels comunicats de premsa fins a les redaccions de les esmenes, i això té una retribució mensual durant l’any 2016 que deu arribar –dividit per 12– a 900 i escaig”. Bartumeu va anunciar que avui (roda de premsa) farà públic el conveni d’assessorament. “No he d’amagar-me, perquè ens acabem d’entendre, perquè diuen tantes ximpleries, i jo no he facturat mai com a advocat cap assessorament, no he fet cap informe al grup parlamentari, he coordinat una activitat de suport logístic, polític i tècnic al nostre portaveu del Consell General.” L’excap de Govern va voler deixar clar que els onze mil euros que s’han cobrat del grup parlamentari en cap cas han de ser vinculats a la seva col·laboradora Marian Sanchís, sinó a CERES (ell mateix) i que el nom de Sanchís surt en el xec perquè és l’altra persona que té signatura al compte. Bartumeu va insistir que “hi ha un conveni que suposo que han vist els auditors, i si no l’han vist, el veuran, i està suportat amb una activitat enorme”.

Els pagaments dubtosos d'SDP esquitxen Bartumeu

tracking