EUA rebutja el recurs dels Cierco contra la FinCEN

La cort d’apel·lacions del districte de Colúmbia tomba les pretensions dels antics accionistes de BPA de declarar il·legal la nota

EUA rebutja el recurs dels Cierco contra la FinCEN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tribunal d’apel·lacions del districte de Colúmbia dels Estats Units ha rebutjat la demanda dels germans Cierco que reclamava declarar il·legal la nota de la FinCEN. La cort ha avalat la decisió anterior del mateix tribunal, que havia conclòs que en haver-se retirat la nota ja no hi havia cas, i tanca definitivament l’afer. Per un costat, el tribunal d’apel·lacions determina novament que la demanda dels antics accionistes de BPA ja no està justificada en haver-se retirat, el febrer del 2016, la nota en què el Tresor americà qualificava l’entitat financera de risc per pràctiques de blanqueig. De l’altra, sobre la suposada il·legalitat, assenyala que tampoc hi ha lloc en aquest estadi quan els actius de BPA (els declarats no sospitosos) ja han estat transferits a una nova entitat, Vall Banc, i per tant ja no hi ha ni cas ni incidència en la situació.

Els germans Cierco van formular la demanda inicial contra la FinCEN reclamant la retirada de la nota, d’un costat, i que es declarés la responsabilitat del Tresor en el dany “mortal a BPA”. En una nota de premsa difosa ahir, el grup empresarial dels antics propietaris de l’entitat financera intervinguda lamentava que “curiosament” la FinCEN va retirar “unes hores abans” que es pronunciés el tribunal la nota que havia emès el març del 2015 concloent que l’entitat financera ja no suposava un risc. El tribunal es va pronunciar el maig del 2016 i va concloure que la retirada de la nota ja suposava una compensació i que ja no hi havia cas. No es valoraven la resta de pretensions dels demandants, com ara que es fes enrere en l’advertiment del març del 2015 i es comuniqués als bancs de tot el món que podien tornar a operar amb BPA i que s’intervingués per aturar el procés de creació de Vall Banc. La decisió del jutjat de Columbia podia ser objecte de recurs, opció que la representació legal dels Cierco als Estats Units va tirar endavant. L’apel·lació, però, ha tornat a rebre una resposta negativa.

En el citat comunicat de premsa, els antics màxims accionistes lamenten que “la justícia americana es renta les mans” i recull la valoració de l’advocat dels Cierco als Estats Units, Manuel Varela, que defensa que “la decisió de la cort americana en cap cas es pot interpretar ni com un aval a l’actuació de la FinCEN ni, encara menys, cap aprovació respecte de l’actuació de les autoritats andorranes”. Els Cierco sostenen que la justícia americana es declara incompetent per valorar la responsabilitat del Tresor en el final de BPA quan qui hi va intervenir va ser el Govern d’un altre estat sobirà.

Una altra demanda

En paral·lel els Cierco mantenen una altra demanda contra l’organisme del Tresor per tal d’obtenir documentació relativa a comunicacions entre autoritats espanyoles i andorranes sobre BPA. Un procés que es fa en base a la llei anomenada Freedom of Information Act (FOIA).

LA DONA D'ORIOL PUJOL NEGA EL COMPTE AMB EL CUNYAT

La dona d’Oriol Pujol, Anna Vidal, va declarar ahir davant del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata i va reconèixer haver compartit un compte bancari amb el marit a Andorra. Va negar, però, que n’hagués compartit un amb el cunyat, Jordi Pujol Ferrusola, i va al·legar que els diners del compte que compartia amb la parella van acabar sent transferits al cunyat, segons van explicar fonts properes al cas. Vidal va comparèixer com a investigada després que Higini Cierco aportés a la justícia espanyola documents d’Andbank en els quals apareixia com a cotitular en dos comptes, amb Oriol Pujol i amb Jordi Pujol Fer­rusola. L’extracte en el qual suposadament apareix com a cotitular amb el cunyat és el que la família sosté que és fals i que ha motivat que la batlle Mari Àngels Moreno hagi iniciat diligències contra l’antic accionista majoritari de BPA per revelació de secret i contra la intimitat personal. Moreno, en un escrit enviat a la presidència de la Batllia perquè determinés si s’havien d’obrir noves causes, al·legava, a més, que Cierco havia actuat amb mala fe en adreçar a la justícia espanyola una documentació que sabia que era falsa, referint-se al suposat compte de Vidal i Jordi Pujol Ferrusola. Segons les fonts, malgrat això, la fiscal anticorrupció Belen Suárez va insistir ahir durant la declaració a Vidal sobre el document. La dona d’Oriol Pujol va declarar durant una hora davant el jutge de la Mata, segons recollien mitjans espanyols, i en tot moment va mantenir que era “fals” que compartís un compte amb el cunyat, ara en presó provisional.

tracking