DA i Liberals tomben la consulta del PS per importar residus

PS, SDP i Bonet volien celebrar un plebiscit sobre la importació de 10.000 tones de deixalles

DA i Liberals tomben la consulta per importar residus del PSXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers de DA i Liberals d’Andorra van tombar en la sessió del Consell General d’ahir la proposta del PS de celebrar una consulta popular sobre la importació de 10.000 tones de residus procedents de Catalunya a la planta de Ctrasa, idea que sí que va obtenir els suports del parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, i la independent Sílvia Bonet i que va motivar que el síndic autoritzés a intervenir en el debat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, malgrat que no li pertocava. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili va defensar “la necessitat i l’obligació” de convocar un plebiscit per tal que “els nostres ciutadans es manifestin a favor o en contra de la importació de residus estrangers per tal d’incinerar-los a la planta de la Comella”.

Etiquetes:

Una importació, va assenyalar, que suposa “un terç del que estem incinerant per any amb els residus del país i que augmentarà les emissions de gasos” i que “mai s’ha portat al programa electoral de DA”. A més, va denunciar que l’acord amb Catalunya implicarà “rebre pujades i baixades de camions carregats amb residus” i va remarcar que la política comunitària de la UE promou “tècniques més avançades que no són la incineració que fins ara fèiem amb deixalles nostres i que ara farem amb les de fora”. Gili va anar més enllà i va apel·lar als riscos que té la instal·lació alertant que les emissions “resulten nefastes per a la salut humana i pot tenir afectacions en l’entorn”, a banda que “tenir-la a 200 metres del nucli més poblat d’Andorra i a sobre del centre educatiu més gran del país no pot ser bo de cap manera i dona una pèssima imatge per atreure turistes de natura”.

En aquest context, Calvó va replicar que “el Govern mai no prendrà cap decisió en contra de la salut de les persones” i va reivindicar que la planta “disposa d’un sistema de vigilància molt exhaustiu” que compta amb participació veïnal i d’associacions ecologistes. Gili, però, va subratllar que la incineració és una opció que “no hauria de tenir futur” en el marc d’una política responsable amb el medi ambient i que per tant la planta no s’hauria “d’alimentar més i més”, fet que la ministra va rebatre posant de manifest que tancar l’abocador de la Cerdanya també “disminueix els gasos d’efecte hivernacle” i té “un impacte positiu en la lluita contra el canvi climàtic”.

La consellera demòcrata Meritxell Palmitjavila va recordar “la massiva quantitat de tones que Andorra exporta”, 70.000 més 30.000 de runa cada any. “Un total important que no podem desconsiderar a canvi de res”, va exclamar, extrem en el que també va incidir el liberal Josep Majoral rememorant que “quan Andorra va necessitar col·laboració els catalans van rebre 100.000 tones de residus sense qüestionar-ho” i destacant que el país exporta materials com amiant, bateries o cendres. Així mateix, va assegurar que el forn està capacitat per tractar els residus de Catalunya i va preguntar a Gili “si el país veí diu que rescindeix els compromisos contrets quina alternativa proposa?”. “Hem de ser solidaris amb Catalunya, amb l’ajuda mútua i la solidaritat hi estem d’acord, però no a qualsevol preu”, va respondre la consellera del PS.

El ple d’ahir també va aprovar la llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans, que garanteix la protecció de les víctimes, i la llei del notariat, que actualitza la normativa per a l’exercici de la professió al país. Així mateix, es va ratificar el CDI amb la República de Malta i el projecte de llei d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i d’intercanvi d’informació espontani en matèria fiscal.

PICABARALLA PER LES RECLAMACIONS DEL RAONADOR

El ple parlamentari d’ahir va viure un combat dialèctic per les conclusions del raonador del ciutadà en l’informe del 2016. El conseller general del PS Pere López va vincular directament les queixes recollides per Josep Rodríguez referents als ajuts socials a les polítiques impulsades pel Govern durant aquesta legislatura. “En aquest informe es posa en evidència que la preocupació per la situació de les persones grans, les beneficiàries d’ajudes socials com les de l’habitatge i els preceptors d’una pensió d’invalidesa és resultat de les modificacions legislatives”, que “són les que van derivar en un augment de casos” detectats pel raonador, va assegurar, alhora que va denunciar que les pensions mínimes “van ser suprimides” i que hi ha “pensions d’invalidesa i de jubilació que en alguns casos són tremendament ridícules”. Un panorama que no coincideix amb “l’Andorra de flors i violes” de DA, va reblar. En aquest context, el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va criticar la “visió parcial i interessada” del socialdemòcrata i va assegurar que el Govern ha anat implementant les recomanacions del raonador. En aquest sentit, va indicar que es va modificar el reglament per permetre la compatibilització de diferents prestacions i que es va ampliar el col·lectiu de beneficiaris dels ajuts a l’habitatge a les dones en situació econòmica precària. Referent a les queixes en la qualitat de l’atenció ciutadana, va afirmar que el pla director per millorar el tracte “ara està en fase final d’implementació”. A més, va anunciar que s’ha iniciat el procés de selecció per contractar un psicòleg per al centre d’acollida de La Gavernera.

tracking