'Cas BPA'

La batlle acusa Cierco pels papers entregats a la fiscalia espanyola

Moreno hi veu un delicte de revelació de secrets i un altre contra la intimitat personal i insta que s’obrin noves causes

La batlle acusa Cierco pels papers entregats a la fiscalia espanyolaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle Maria Àngels Moreno ha demanat a la presidència de la Batllia que analitzi si s’han d’obrir noves causes penals contra Higini Cierco amb relació a la documentació que l’antic propietari de BPA va entregar al fiscal general anticorrupció espanyol Manuel Moix. Els papers pertanyien a operatives de diferents membres de la família Pujol en l’època en què tenien els diners a Andbank. En l’aute Moreno considera que els fets “podrien ser constitutius de delicte per part del seu presumpte autor, el Sr. Higini Cierco Noguer, concretament d’un delicte major de revelació de secret professional [...] i un delicte major de descobriment i revelació de la intimitat personal”.

Moreno constata que Cierco va donar al fiscal espanyol documentació de dos tipus. D’una banda, papers que podia tenir com a “propietari” de BPA de la qual era clienta la família Pujol “i que d’acord amb el dret andorrà formen part del dret a la intimitat”. Entregar-los a un tercer “pot constituir un delicte de violació del secret professional”. En segon terme, va donar el ja famós document de la “mare superiora” referit a Marta Ferrusola que data dels anys noranta d’un compte de Banca Reig. Moreno indica que “es desconeix com el senyor Cierco es troba en la possessió del mateix, però no tenia cap vinculació professional que li permeti ser posseïdor lícitament d’aquest document”. I apunta que hi pot haver altres delictes segons la forma com el va aconseguir.

Hi ha un tercer tema d’un document entregat on surt Anna Vidal Maragall, dona d’Oriol Pujol, com a cotitular d’un compte a Andbank. Aquest document precisament va fer que la justícia espanyola cités a declarar Anna Vidal. En realitat, Vidal mai va estar en cap compte i la batlle entén que o hi ha una falsificació o va ser un error d’Andbank a l’hora de fer un certificat. I indica que “Cierco no podia ignorar que aquest certificat amb relació a Anna Vidal Maragall que estava aportant a la fiscalia donava una informació falsa amb relació a la mateixa”. I ho sabia perquè “sigui un document falsificat o simplement un error administratiu d’Andbank , igualment en Cierco quan l’ha donat a tercers a Espanya, a més de revelar dades que per motius professionals eren confidencials, s’ha prevalgut d’un document que sabia que era informació falsa perquè en acceptar els dipòsits provinents d’Andbank coneix perfectament els titulars dels comptes de procedència”. Tenia la informació per saber que Anna Vidal no havia constat en cap compte.

Moreno hi afegeix que “la conducta del senyor Cierco de fer ús d’un document bancari d’un client conscient que té informació falsa és un acte de mala fe” que podria derivar en un delicte més greu si finalment “el document hagués estat falsificat”. La batlle explica que no pot fer-se càrrec d’aquestes noves causes perquè ocupa una Batllia especialitzada. Per aquest motiu trasllada l’aute i espera que s’atorgui a algun altre batlle perquè si ho veu oportú incoï les causes.

JOSEP PUJOL DIU QUE ERA AMIC DELS CIERCO I ENCARA TÉ 2,5 MILIONS A BPA

Josep Pujol Ferrusola va explicar que quan Andbank va comunicar a la família que havien de marxar de l’entitat perquè eren persones políticament exposades va parlar amb els germans Cierco, “que són amics meus de fa temps”, perquè els diners siguin traslladats a Banca Privada. Va fer referència al fet que els diners que van passar d’una entitat a l’altra són 4,3 milions i que les xifres de desenes de milions en realitat són falses. Respecte als seus antics amics, va assenyalar que “ara els germans Cierco estan passant informació moltes vegades falsa, com aquesta de la mare superiora, que són documents falsos”. I hi va afegir que “la mare no reconeix la carta de la mare superiora, tot i que la lletra s’assembla a la seva. Aquesta carta en part és falsa”. Respecte a la carta, va explicar que “l’origen de la frase de la mare superiora és que el gestor del banc d’Andorra, el senyor Pallerola, s’assemblava a un mossèn. I vam començar a dir-li mossèn, i que nosaltres érem els escolans i la mare, la mare superiora”. Pujol va fer aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també va revelar que els 2,5 milions que tenia a BPA encara estan bloquejats. Pujol no ha aconseguit l’autorització per recuperar els diners i que passin a Vall Banc. Aquest capital, segons el fill de l’expresident, va ser regularitzat amb la Hisenda espanyola el 2012, però tot i així no ha aconseguit que els responsables de l’anàlisi dels comptes de Banca Privada l’autoritzessin a traspassar els diners.

tracking