Mesures antialdarulls

El comú enviarà les discoteques als afores del Pas de la Casa

El comú aprofitarà la revisió del pla urbanístic per enviar a la “perifèria” aquests locals i perquè només
hi hagi bars musicals al poble

El comú enviarà les discoteques als afores del Pas de la CasaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Encamp aprofitarà la revisió del pla urbanístic per allunyar les discoteques del poble del Pas de la Casa i que s’instal·lin a la perifèria. Aquesta és una de les mesures que el cònsol major, Jordi Torres, va posar ahir en relleu en la reunió de treball en què es va constituir la taula transversal d’oci nocturn del Pas, que té com a objectiu final erradicar els incidents (sorolls, baralles i destrosses al mobiliari urbà) que es donen a la nit a la sortida d’aquests locals durant l’hivern. Torres va assenyalar que a llarg termini les discoteques se situaran als afores del poble i que només quedaran al nucli urbà els pubs, que tindran un horari més restringit. Els actuals locals, va dir, disposaran d’una moratòria perquè s’adaptin a la situació.

Torres va explicar que actualment hi ha una desena de locals al Pas que funcionen primer com a bar musical i després com a discoteca. “S’haurà d’aclarir la normativa i els que vulguin ser pub hauran de ser pub, i les discoteques, discoteques. Aquest poti-poti no existirà”, va dir el cònsol.

Respecte als locals nocturns, Torres va explicar que caldrà canviar la forma d’actuar dels vigilants privats. “No només hauran de fer de vigilants de seguretat, sinó que també hauran d’informar la gent com s’ha de comportar i que no ha de fer soroll”, va asse­nyalar el cònsol major, que va parlar d’“un vigilant pedagògic”.

Manual de bones pràctiques

Una de les mesures que la corporació considera que ja es podrien aplicar l’hivern vinent és la de la creació d’un manual de bones pràctiques, que anirà destinat a les persones que surten de nit, en què se’ls indicarà què s’entén “per una bona praxi de l’oci nocturn” i “com s’han de comportar” quan abandonin les discoteques. “Han de marxar sense fer soroll, sense molestar i tenint cura del mobiliari urbà”, va recordar.

També es crearà la figura de l’agent cívic. Una persona que anirà als operadors turístics a presentar-los el manual de bones pràctiques i l’objectiu que persegueix. El comú considera que és entre els operadors on s’ha de començar a erradicar el problema, ja que “són els que porten aquest tipus de turista i els que han d’informar de l’oci nocturn al Pas”.

Per últim, el cònsol va recordar que l’objectiu final és canviar la tipologia del turista d’hivern al Pas de la Casa. “Ha d’existir una època de transició en què han de conviure els dos tipus de turista: el familiar, que ve aquí per gaudir de l’esquí, per descansar i per comprar, i el més jove, que a part d’esquiar ve també per gaudir de la neu i per sortir de nit de festa”, va indicar. I a la llarga, va dir, “buscar un tipus de turisme que pot ser jove i pot sortir, però dins d’unes normes i unes pràctiques que hem de promocionar. Un turista d’oci nocturn de qualitat no crida ni malmet el mobiliari”.

Sancions per a locals i clients

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que també va assistir a la trobada, va recordar que per intentar posar fi a la problemàtica l’executiu ja està treballant en una modificació normativa que implementarà mesures més dissuasives per a qui infringeix les normes d’ordre públic. Seran multes més altes. “Les actuals sancions, d’entre 30 i 60 euros, que es basen en els antics decrets dels veguers, no són prou dissuasives”, va dir Espot, que va especificar que els locals d’oci nocturn que venguin alcohol als menors o no respectin els horaris de tancament i les normes mínimes de soroll, i els ciutadans o turistes que facin soroll o no respectin les mínimes normes de civisme seran multats. Respecte als locals, va dir que en casos extrems on hi hagi una reiteració de determinades infraccions “es podran tancar de manera temporal”.

El ministre va recordar que l’hivern vinent es mantindrà el reforç policial del passat. A la patrulla fixa del Pas de la Casa s’hi podran afegir tres més en “moments puntuals” i de “més risc per a la seguretat ciutadana”. La incorporació de 31 policies “ens permetrà mantenir aquests reforç sense desatendre altres punts d’Andor­ra”, va manifestar Espot.

El president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, es va mostrar satisfet per la trobada i comparteix les mesures relatives a diferenciar sales d’oci i discoteques, el compliment d’horaris, les terrasses insonoritzades i la col·laboració entre policia i locals. “Tot això pot solucionar els problemes de seguretat”, va dir, per afegir sobre les multes que “no és bo sancionar per sancionar, és molt millor el diàleg”.

SATISFACCIÓ PER LES MESURES CONTRA EL CONTRABAN

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar que al Pas de la Casa hi ha satisfacció per les mesures preses per lluitar contra el contraban de tabac. “M’han fet saber que estan contents amb l’actuació que des del Govern i amb col·laboració amb els cossos de seguretat de França hem adoptat, i que ha respost d’una forma efectiva i ràpida a la problemàtica i la deriva que estava prenent el contraban al Pas”, va dir Espot, per admetre que la pràctica “generava una evident sensació d’inseguretat als ciutadans i turistes del Pas de la Casa”.

El president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Car­rié, va dir que el “que s’ha fet, s’ha fet molt bé”, però va advertir que “immediatament que baixi una mica la vigilància el contraban tornarà al Pas”.

tracking