política

Martí vol el suport de Rajoy en la solució per al tabac a la UE

Es reunirà demà amb el president espanyol per parlar de l’acord d’associació i la candidatura per acollir la cimera iberoamericana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, demanarà el suport del president espanyol, Mariano Rajoy, en el procés de negociacions que el Principat està duent a terme per associar-se a la Unió Europea, en especial pel que fa al repte d’assolir un tracte específic per al tabac. Ho farà en una reunió que tindrà lloc demà al migdia al Palau de la Moncloa de Madrid –la primera d’ençà que Rajoy va ser reelegit president– com també ho farà amb el president de la república francesa, Emmanuel Macron, quan hagi format govern. Martí va explicar que fa unes setmanes va demanar la reunió amb Rajoy i va avançar que també en sol·licitarà una amb el copríncep francès i el futur primer ministre. “Demanaré el seu suport, un suport que serà de continuïtat i que és essencial perquè les coses vagin bé”, va dir, alhora que va insistir que “és molt important que les relacions amb l’estat francès siguin bones”.

Malgrat que va admetre que “serà un procés llarg però important”, el líder de l’executiu es va mostrar optimista amb l’acostament a la UE ja que “hi ha sensibilitat amb el tema del tabac i hi ha moltes possibilitats”. Respecte a la resta de capítols del sector primari, va afirmar que “els mateixos actors implicats diuen que està dins de la unió duanera els hi serà molt més positiu que estar fora”. “I amb el president espanyol també vull parlar d’això”, va dir ahir en declaracions als periodistes durant una visita que va fer junt al ministre d’Educació, Èric Jover, als tallers que uns 600 alumnes estan duent a terme a l’entorn del llac d’Engolasters en el marc de l’Andorra Land Art.

El ‘cas Pujol’, absent

El cas Pujol estarà absent a la reunió. Martí va manifestar ahir que “estic segur que d’això no en parlarem” i va reiterar que vol evitar pronunciar-se sobre temes que estan judicialitzats. Sí que va fer referència, però, a la imatge que el món té d’Andor­ra assegurant que “està molt respectada”. “Estem en unes relacions molt bones i de gran credibilitat a nivell de la UE. Andorra també ha d’estar molt ben valorada a nivell internacional”, va dir.

Martí aprofitarà la reunió amb Rajoy per demanar que l’estat espanyol doni suport a la candidatura d’Andorra per ser la seu de la cimera iberoamericana de l’any 2020. “Vull parlar d’això perquè la posició espanyola és molt important”, va manifestar, destacant que aquesta nit es reunirà també a Madrid amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, per “apuntalar el que jo crec que serà un fet, i és que Andorra pugui acollir una cimera tan important com aquesta”, que serà “un esdeveniment major per a Andorra”. Així mateix, i atès que si la candidatura andorrana guanya el país rebrà 22 caps d’estat i de govern de diferents països, Martí també posarà sobre la taula de la Moncloa la qüestió de l’aparell de GPS que les autoritats espanyoles han d’autoritzar per a l’aeroport de la Seu-Andorra per tal que millorin les opcions d’aterratge o enlairament en cas de boira o núvols.

Plataformes veïnals

El cap de Govern va tenir ahir paraules per a les plataformes veïnals de rebuig a l’heliport a Encamp i a l’estació transformadora de la Massana. Va assenyalar que “les decisions no s’han pres per caprici” i que “si el Govern tira endavant aquests projectes és perquè són beneficiosos per a la ciutadania general”. “Alguns ho poden veure pitjor però el Govern ha de governar per l’interès general”, va argumentar, alhora que va indicar que “ningú discuteix que l’heliport s’ha de fer i que necessitem estacions transformadores per tindre energia”. “Ningú ho discuteix però tothom troba altres emplaçaments millors”, va ironitzar. En aquest sentit, va subratllar que avui el ministre d’Ordenament Territorial es reuneix amb la plataforma d’oposició a l’heliport. “El Govern té l’obligació d’explicar-ho tot. Podem convèncer o no però hem de ser suficientment transparents i pedagògics perquè les decisions no es prenen de forma capritxosa”, va adduir.

ACORD PER LES COMPETÈNCIES "GAIREBÉ TANCAT"

El Govern, els grups parlamentaris i els comuns van mantenir ahir la darrera de les reunions sobre la reforma competencial abans d’enfilar la negociació sobre les transferències. Martí va assegurar que l’acord sobre competències està “gairebé tancat” a l’espera de fer el redactat definitiu i va assenyalar que hi ha acord “en tot” menys en els projectes d’interès nacional que requeriran d’informes vinculants de part dels comuns. Tot i així, va donar per fet que la reforma s’aprovarà. “Hi ha gent que no pensa igual però hi ha el suport perquè el text tingui el suport i pugui ser votat”, va declarar, refermant que “hi ha suficientment suport per tirar-ho endavant”.

El cònsol major de la Massana, que reclamava que algunes infraestructures, en especial les plantes de cogeneració, siguin considerades projectes sensibles i necessitin per tant el vistiplau local, va afirmar que donaran suport als canvis malgrat que no s’hagi acceptat la seva proposta. David Baró va apuntar que faran constar en acta la petició però no s’enrocaran i avalaran la reforma. “No tindria sentit que si amb la resta hi estem d’acord no hi donéssim suport per això”, va dir, confirmant que l’acord està “pràcticament tancat”.

Martí vol el suport de Rajoy en la solució per al tabac a la UE

Martí vol el suport de Rajoy en la solució per al tabac a la UE

tracking