polèmica a soldeu

El Govern carrega contra el recurs de Viladomat a les obres de Soldeu

Toni Martí recorda als empresaris que ja es van fer treballs d’embelliment al Pas de la Casa i el ministre Torres està “sorprès” per la seva decisió

El Govern carrega contra el recurs de Viladomat a les obres de SoldeuSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, van criticar ahir el recurs que Joan Viladomat va presentar contra la declaració d’interès nacional que va fer el mateix Govern per les obres que han de permetre millorar les instal·lacions de Soldeu de cara a les proves de la Copa del Món d’Esquí que acollirà l’estació el 2019. Sobre la possibilitat que darrere el recurs de Viladomat hi hagi el malestar de l’empresari perquè es facin obres a Soldeu i es deixi de banda el Pas de la Casa, Martí va afirmar que “abans de promoure aquesta infraestructura, ja es van fer obres d’embelliment al Pas de la Casa i ningú ens les havia demanat”. “El senyor Viladomat és un actor major de l’esquí andor­rà, li tinc el màxim respecte i no sé si ha dit això, però si ho hagués fet no ho comparteixo”, va dir el cap de Govern.

Per la seva banda, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es va mostrar “sorprès perquè un dels socis principals de Grandvalira s’oposi a la millora de l’estació”, va afirmar en roda de premsa. A més, Torres recordava que “la cultura de la neu està molt implantada a Andorra i per això necessitem les millors instal·lacions”.

Recomanació de la FIS

Les obres en qüestió consisteixen en l’ampliació de l’arribada de la pista així com la construcció d’un aparcament annex, equipaments pensats per a l’organització de proves esportives de nivell com les finals de la Copa del Món i que ja els havia recomanat la Federació Internacional d’Esquí (FIS).

Martí defensava la construcció de la plataforma com un equipament de país, “és una bona cosa no només per a l’estació, sinó també per al poble de Soldeu i per a Andorra en general. El Govern té l’obligació de fer infraestructures, i el més important és que estiguem allà on ens necessitin”.

Martí es va defensar afirmant que “en el seu moment el Govern ja contestarà a totes les parts. La gent té el legítim dret de discrepar, però nosaltres tenim l’obligació de demostrar que tots els actes administratius s’han fet de forma cor­recta i que és la nostra obligació estar presents en aquells llocs on podem donar un impuls en positiu, independentment de la par­ròquia”. Torres anava un pas més enllà i reclamava que “no es posi en perill la marca Grandvalira, ja que seria un problema per al país”, afirmava. “S’ha treballat molt en aquesta marca per fer-la gran i coneguda, de manera que no hauria de desaparèixer pel bé d’Andorra”.

28 PERSONES ACCEPTADES EN ELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

En total han estat 28 les propostes que el Govern ha acceptat i que sotmetrà a votació dels ciutadans a partir d’avui mateix, de les 161 que va rebre del pressupost participatiu. Així ho va afirmar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, després de presentar-les totes, “fem un balanç molt satisfactori de les que hem rebut, i aquest era l’objectiu, obrir els pressupostos a la ciutadania. En general, hem vist com moltes busquen millorar la seguretat, tant dels vianants com a les carreteres”.

Segons va informar el ministre Torres, 124 persones van presentar la seva iniciativa, de les quals en van sortir 161 propostes. Aleshores es va fer un procés d’agrupament de les més similars i es van deixar en 116. D’aquestes, finalment, 88 no van superar la fase final, ja que incomplien algunes de les normes. “N’hi havia algunes que hem hagut de descartar perquè són competència comunal o bé perquè excedien els límits del pressupost marcat”, explicava el ministre. Els pressupostos ciutadans tenien una dotació de 200.000 euros, de manera que aquelles que superessin aquesta xifra quedaven eliminades. De totes maneres, Torres també va assegurar que les 41 propostes de competència comunal es transmetrien a les corporacions perquè les tinguessin en compte de cara al futur.

Des d’avui i fins al pròxim 9 de juny, tots els ciutadans majors d’edat podran votar, sigui per via presencial o telemàtica, per triar aquelles propostes que vulguin que siguin realitat. Entre els dies 10 i el 14 es farà l’escrutini de vots i s’ordenaran de més vots a menys, i el 15 es faran públics els resultats finals i s’anunciaran els guanyadors. El ministre va avançar que els projectes guanyadors es faran aquest any i s’executaran tots els que entrin en el pressupost designat.

tracking