'CAS BPA'

Cierco entrega al fiscal espanyol documents per atacar els altres bancs

L’expropietari de BPA va presentar-se sense que l’hi demanessin per aportar papers que incriminen altres entitats en relació amb el ‘cas Pujol’

Cierco entrega al fiscal espanyol documents per atacar els altres bancs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El ministeri fiscal [Fiscalia Especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada] posa en coneixement del jutjat [Audiència Nacional Espanyola] i aporta la documentació següent: El 31 de març va comparèixer davant d’aquesta fiscalia el Sr. D. Higini Cierco Noguer, assistit del lletrat D. Francisco Javier Redondo, número de col·legiat C24686, amb objecte d’aportar documentació bancària (...) relacionada amb la família Pujol, així com un document intern, tipus Power Point, que pel seu contingut pertany a una entitat bancària en oferir informació per inversors offshore.” Aquest és el primer paràgraf del document que els fiscals anticor­rupció espanyols Fernando Bermejo i Belén Suárez han enviat a l’Audiència Nacional sobre la visita que els va fer Higini Cierco, on va aportar documents que busquen incriminar altres bancs del país en el cas Pujol.

Els papers aportats intenten malmetre altres entitats andorranes davant de les autoritats espanyoles, segons diverses fonts properes al cas, i consten tant de certificats de compte, extractes bancaris, situacions de patrimoni i altres papers respecte als moviments econòmics de diferents membres de la família Pujol. L’entrega voluntària de documentació va derivar en el fet que els fiscals Bermejo i Suárez demanessin al Jutjat central d’instrucció número 5 de l’Audiència Nacional que es prengués declaració a la dona d’Oriol Pujol, Anna Vidal, en qualitat d’imputada. El jutge José de la Mata va accedir ahir a aquesta petició respecte a dos comptes on suposadament Vidal compartia titularitat amb el seu marit. La declaració tindrà lloc el 17 de maig.

La documentació entregada, segons diferents fonts properes al cas, presenta diferents dubtes. D’una banda, part dels papers suposadament provindrien de l’antiga BPA i s’obre la via de saber si els antics propietaris es van quedar papers del banc que hipotèticament no podien endur-se’n. De l’altra, hi ha un informe de la policia andorrana, fet a pe-tició d’Espanya, on s’indicava que Vidal no tenia cap compte al país, segons les mateixes fonts, el que genera dubtes que s’hauran d’aclarir respecte a la veracitat i l’origen.

Higini Cierco també es va reunir amb el fiscal general anticor­rupció espanyol Manuel Moix, però d’aquesta trobada no n’ha transcendit si li van entregar documentació sobre altres bancs andorrans.

Fonts vinculades al cas van explicar que un cop la fiscalia espanyola ha revelat l’entrega de dades es va produir una gran indignació. En aquesta línia algunes fonts van arribar a afirmar que l’acte es podria considerar com el més greu fet contra Andor­ra per un nacional.

BPA JA VA ENTREGAR A LA POLICIA PATRIÒTICA ESPANYOLA ELS COMPTES DELS PUJOL

Higini Cierco ja va confessar durant la seva declaració davant la batlle Canòlic Mingorance que havia estat BPA qui havia entregat a la policia patriòtica espanyola els pantallazos sobre els comptes de la família Pujol a Andorra. Aquesta revelació del secret bancari va comportar que els Pujol es querellessin tant contra Cierco com contra Joan Pau Miquel. Precisament Miquel és qui va assenyalar Cierco com qui havia entregat personalment les dades dels Pujol a la policia patriòtica en un hotel de Madrid. I s’haurien donat al llavors cap d’assumptes interns de la policia nacional espanyola el comissari Marcelino Martín Blas. Les filtracions pels conflictes interns de la policia patriòtica van derivar que es fessin públiques unes fotografies en un hotel madrileny on suposadament es va fer l’entrega. La premsa espanyola va fer públic l’informe de contravigilància de la policia el dia de la suposada entrega dels documents dels Pujol. En les imatges es constata que en l’establiment no només hi havia Joan Pau Miquel, sinó també Higini Cierco. La suposada entrega es va fer el 6 de juny del 2014, tot i que Cierco sempre ha negat que ell participés personalment en l’entrega.

Cierco entrega al fiscal espanyol documents per atacar els altres bancs

tracking