òbit

Mor Carme Sala Sansa, exministra d'Educació

També va ser ambaixadora al Consell d’Europa, a Alemanya, a la UE i al Benelux

Mor Carme Sala Sansa, exministra d'EducacióARXIU

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

Carme Sala Sansa, la que va ser ministra d’Educació, Joventut i Esports entre els anys 1994 i 1998 durant el primer mandat de l’excap de Govern Marc Forné, va morir ahir a la matinada. A més de ministra en l’època en què el país iniciava una nova era després de l’aprovació de la Constitució, Sala també va ser ambaixadora d’Andorra al Consell d’Europa entre els anys 2004 i el 2006. Paral·lelament ho va ser a Alemanya entre el 2004 i el 2009 i finalment també davant la UE, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg del 2006 al 2007.

Durant la seva etapa com a ministra va presidir l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), període durant el qual es va aprovar la nova llei per convertir l’organisme en un centre de recerca. A banda de la seva trajectòria política, a nivell professional Sala va ser traductora jurada de castellà, anglès i alemany a l’empresa Bornal, fundada l’any 1994. Algunes de les amistats i companys que van treballar amb ella van mostrar ahir la seva consternació per la desaparició d’una persona que l’excap de Govern Marc Forné va definir com “una dona molt treballadora i dedicada a la seva feina d’una manera total”. Forné va recordar la dificultat que va tenir per formar Govern l’any 94 i com Sala va estar al seu costat. “El primer govern va ser un govern d’amics. La Carme era una gran amiga meva i gràcies a això vaig comptar amb la seva inestimable ajuda”, va narrar, afegint que “em va anar molt bé tenir-la” perquè en aquella època “no hi havia entusiasme per res” atesa la manca de cultura política. “Era molt difícil fer un govern, la cosa estava complicada i gràcies a persones com la Carme hem aconseguit consolidar un país com el nostre”, va rememorar, tot destacant, a més, el caràcter alegre de Sala. “Sempre era positiva, donava gust treballar amb ella”, va relatar.

“Un cap brillant”

Jordi Guillamet, director de l’IEA, va definir Sala com “una persona de referència” en la història del país i un personatge clau perquè l’institut comencés a créixer. “És una gran pèrdua, perquè l’he conegut tota la vida i me l’estimava molt”, va expressar. Guillamet va afirmar que “el país perd un cap brillant, una persona professional, afable i assenyada”.

Sala havia expressat la seva voluntat de no rebre cerimònies de comiat ni mostres de condol.

tracking