educació

Educació crea un títol de batxillerat internacional

Els alumnes del general i del professional podran presentar-se a l’examen per obtenir el diploma a partir de la convocatòria de juny del 2021

Educació crea un títol de batxillerat internacionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudiants del batxillerat general i els del professional podran optar a obtenir un títol internacional a partir del juny del 2021 (serà el primer cop que tindran dret a presentar-se a l’examen) que els obrirà el ventall d’universitats per cursar estudis superiors. El ministeri d’Educació ha iniciat el procés per incorporar el batxillerat internacional al sistema andorrà, el que comportarà l’adaptació de diverses assignatures per complir amb “els requisits d’excel·lència” que demanden aquests estudis. Ho va anunciar ahir el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, en una compareixença a petició pròpia a la comissió legislativa d’educació al Consell General, en què va explicar que ara s’iniciarà el procés per adequar el batxillerat general i el professional a l’internacional. Els estudiants que comencin el primer dels estudis el setembre del 2019 i els alumnes que iniciïn el segon el setembre del 2018 seran els primers que podran optar a la titulació.

La implantació del batxillerat internacional no comportarà la desaparició del diploma estatal andorrà, sinó que donarà la possibilitat d’obtenir la doble titulació. Per poder presentar-se a la prova de l’internacional els alumnes de batxillerat general hauran de cursar almenys sis assignatures alineades a la nova titulació i els del batxillerat professional, dues. La intenció del ministeri és anar adaptant de manera gradual la trentena d’assignatures que ofereix actualment als requisits del batxillerat internacional perquè, va indicar Jover, “la voluntat és tenir un catàleg prou ampli perquè diferents perfils d’estudiants se sentin còmodes i puguin presentar-se a l’examen”. Va matisar, però, que “hem de ser realistes” i que aquesta voluntat pot xocar amb el fet que “som un ministeri i un país petit”.

Sense alumnes segregats

El ministre va voler deixar clar que no se segregarà els alumnes per raó de si el seu objectiu és obtenir el títol internacional o només l’estatal. Va explicar que un cop una assignatura estigui adaptada a les exigències de l’internacional, tots els estudiants cursaran la matèria conjuntament vulguin o no presentar-se a l’examen per a obtenir el diploma.

“No representa cap mena de dificultat que gent que prepara el títol i gent que no estudiï junta”, va explicar Jover, que va afegir que atesa l’alta exigència acadèmica de la titulació no tots els alumnes que aprovin el batxillerat estatal amb el mínim d’assignatures necessàries per optar a l’internacional faran la prova. “El criteri acadèmic serà decisiu a l’hora d’aconsellar un alumne que es presenti a l’examen”, va dir.

El ministre, durant la presentació als consellers generals de la nova titulació, creada el 1968 per una fundació privada Suïssa i que s’ofereix a 147 països de tot el món, va destacar que adequar el batxillerat andorrà a l’internacional “ajudarà en el coneixement forà del nostre sistema educatiu, però sobretot a la mobilitat dels nostres estudiants”. Jover, a tall d’exemple, va explicar que 1.600 universitats nord-americanes, 150 del Regne Unit i una setantena d’Alemanya, “reconeixen aquesta titulació com a prova d’accés o reserva de plaça”.

Respecte del cost per poder oferir aquesta titulació, el ministre d’Educació va assenyalar que el fet de ser membres del batxillerat internacional comportarà pagar uns 7.000 euros anuals. S’haurà d’afegir el cost de formació del professional. Una partida ja contemplada en els pressupostos del ministeri en el cursos que han rebut i reben els docents per adaptar-se a la reforma educativa. La formació dels docents, a més del compliment de certs requisits d’excel·lència en infraestructures i condicions organitzatives seran avaluades per la fundació per autoritzar oferir la titulació.

També hi ha el cost dels drets d’examen. “La idea és promoure que l’estudiant amb un nivell acadèmic més elevat sigui el que es presenti i per això subvencionarem l’accés a l’examen perquè en cap cas les condicions econòmiques d’una família puguin ser una limitació”, va indicar.

La reforma al batxillerat

El proper curs 2017-2018, independentment del títol internacional, serà el primer en què s’apliqui la reforma educativa al batxillerat general. Uns estudis que canviaran, ja que desapareixeran les quatre modalitats actuals, s’introduiran una sèrie d’assignatures comunes a tots els alumnes i el 70% restant de matèries serà escollit per l’estudiant.

LES CLAUS

1 Sol·licitud

Una fundació suïssa ho ha d’autoritzar

El ministeri d’Educació ha sol·licitat a la fundació suïssa que va crear els estudis el 1968 poder oferir la titulació de batxillerat internacional als alumnes del general i el professional. Es començarà a impartir en el primer cas el curs 2019-2020 i en el segons, el 2018-2019.

2 Títol

Fort reconeixement a escala internacional

El títol de batxillerat internacional afavorirà la mobilitat dels estudiants andorrans a l’hora de cursar estudis superiors. Segons va explicar el ministre Jover, està reconegut per 1.600 universitats nord-americanes, 150 del Regne Unit i una setantena d’alemanyes.

3 Requisits

Sis assignatures i alumnes “excel·lents”

Els alumnes del batxillerat general hauran de cursar almenys sis assignatures alineades a la nova titulació per poder presentar-se a l’examen i els de professional, dues. El criteri acadèmic, es demanda “excel·lència” als alumnes, serà decisiu per poder optar al títol.

tracking