Política

Òscar Ribas demana diversificar l'economia

Creu que l’excessiva dependència al tabac i al sistema financer pot ser perjudicial en cas que un dels dos coixegi

Òscar Ribas demana diversificar l'economiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversificar el sistema econòmic per protegir les arques públiques del Principat. Aquesta és la visió que té l’excap de Govern Òscar Ribas sobre les finances del país. En aquest sentit, Ribas creu que Andorra segueix depenent excessivament del sector financer i del tabac. Segons el primer cap de Govern del Principat, són dos sectors que representen aproximadament un 40% dels ingressos i si un coixeja “l’economia andor­rana ho notarà”.

Ribas creu que els representants polítics “haurien d’estudiar més mesures de salvament” per si un sector queda tocat en un moment determinat. “Crec que caldria tenir més mecanismes de recanvi”, afegeix Ribas, que posa com a exemple el sistema bancari, que en un futur podria veure’s afectat amb l’aprovació de noves lleis que l’afecten com, per exemple, la de transmissió de dades bancàries. “Això pot comportar una disminució important en el pressupost d’aquest sector”, diu Ribas. Tot i això, Ribas creu que la situació econòmica actual del Principat és “millor” que la de l’any 2008, tot i que encara creu que fins l’any que ve no s’haurà acabat.

D’altra banda, Ribas creu que l’acord d’associació que s’està negociant amb la Unió Europea (UE) és necessari per al futur del país. “Som nosaltres els que necessitem la UE i necessitem entrar dins del mercat comú.” Ribas creu que aquest cop ha de ser el definitiu per arribar a un acord amb Brussel·les i que ja no es pot posposar més. “Fa 25 anys que Andorra necessita aquest acord”, diu Ribas, que alhora creu que la data ideal per haver consumat l’acord hauria hagut de ser el 1993, coincidint amb l’aprovació de la Constitució. “Crec que si s’hagués fet aleshores ara estaríem millor”, hi afegeix. En una radiografia de l’actualitat política, Ribas lamenta el joc de retrets entre les diferents formacions i ho atribueix a la partitocràcia. “Els partits tenen la mentalitat de pensar d’eleccions en eleccions i han de desgastar el contrari, encara que ho faci bé.”

Tornar als equilibris

També demana que es recuperi el joc d’equilibris pel que fa a les relacions bilaterals amb França i Espanya perquè si no “el Principat ho pot pagar car”. Ribas demana que París torni a tenir més presència al Principat. “Si continuem com ara acabarem sent una autonomia més d’Espanya”, alerta.

tracking