propietat intel·lectual

Recaptació de 365.000 euros a la societat d'autors

En total 643 usuaris remuneren l’ens d’autor per l’ús de material audiovisual

Recaptació de 365.000 euros a la societat d'autorsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat (Sdadv) va facturar un total de 364.947,87 euros durant l’any 2016. Així ho explica el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, en una resposta escrita publicada al Butlletí del Consell General en relació a les preguntes formulades pel conseller general liberal Carles Naudi. De fet, Naudi qüestionava d’on sortia l’increment registrat en els ingressos en relació al pressupostat. I és que en l’avantprojecte de pressupost de l’ens tan sols s’havia previst una facturació total de 288.993,82 euros. Des de l’executiu es detalla que el canvi respon al fet que el pressupost es va fer seguint un criteri de “prudència” perquè es desconeixia quin seria el nombre total de persones físiques i jurídiques que acabarien pagant, ja que mai s’havien satisfet drets d’autor. Finalment, però, el 100% dels usuaris de material audiovisual van signar el corresponent contracte amb la societat i per tant es va facturar més del previst.

En aquest sentit, també s’exposa que es va superar el nombre d’usuaris que han de remunerar l’Sdadv, que actualment ascendeix a 643. Amb tot, s’especifica que la variació d’aquesta xifra dependrà del nombre d’usuaris que iniciïn o cessin la seva activitat durant el 2017. Pel que fa a la gestió de la resta de drets, al llarg d’aquest any es preveu iniciar la gestió de drets musicals, fet que comporta haver de negociar i tancar les tarifes amb els usuaris corresponents, però encara no se sap quants seran.

Facturació i ingressos

Des del Govern també s’explica el criteri comptable que s’aplica a la societat, de manera que la xifra d’ingressos totals al cap de l’any no coincideix amb la facturació. Així, durant tot any es comptabilitzen com a ingressos la totalitat de la facturació, però a l’hora de tancar l’exercici s’hi descompten els royalties i els diners destinats a promoció cultural. D’aquesta manera, els comptes del 2016 presenten una facturació total de 364.947,87 euros, unes despeses de funcionament de 145.979,15 euros, una partida destinada a foment de la cultura de 21.896,87 euros (el 10% de l’import resultat de restar la despesa de funcionament de la facturació total) i uns royalties de 197.071,85 euros. Això fa que l’ingrés final comptabilitzat sigui de 167.876,02 euros. Tot i així, cal tenir present, com també es posa de manifest en la resposta del Govern, que es desconeix encara quina serà la recaptació efectiva de tots els diners facturats, ja que en data d’avui es desconeix encara el nombre de morosos que hi puguin haver, un control que es fa durant l’exercici 2017.

En la resposta Camp també detalla que la facturació durant el darrer trimestre del 2016 va ser de -739,20 euros perquè es van haver de fer abonaments de la part proporcional que se’ls havia facturat a establiments que van tancar.

Per últim, el conseller Carles Naudi també s’interessava per la possibilitat d’aplicar una rebaixa de les tarifes tenint en compte que la recaptació superava les previsions. No obstant això, el ministre deixa clar que “l’Sdadv considera que les seves tarifes no es poden reduir atès que la finalitat de la societat és vetllar perquè els titulars de drets rebin una remuneració justa per l’ús de les seves creacions i prestacions”. A més, es recorda que les tarifes aplicades són el resultat d’una llarga negociació amb els usuaris implicats, havent-se establert amb aquests un valor de mercat equitatiu per a l’ús del material audiovisual gestionat per la societat, així com el fet que l’Sdadv ja reparteix els imports que toquen als titulars de drets afectats.

L'EFPEM PAGA MÉS DE 9600 EUROS PER NO REGULARITZAR ELS FORMADORS

El conseller general del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va preguntar al Govern pels pagaments efectuats per l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem) a la CASS i aquest va informar del pagament requerit a l’escola de 9.658.41 euros per la no regularització, els darrers cinc anys, d’alguns dels formadors no assalariats o no autònoms que han prestat els seus serveis a Efpem. Segons explica el Govern, va ser la mateixa entitat qui es va adonar de l’error, el va transmetre al seu comitè gestor i d’aquí es va notificar a la CASS que ha acabat imposant aquesta sanció en compliment de la llei vigent.

L’escola al·lega que arran de la modificació de la Llei 17/2008 de la Seguretat Social, calia cotitzar totes les persones assalariades independentment que ja disposessin d’una cobertura sanitària, però es va produir en un moment de canvi en la direcció i en va dificultar la seva correcta aplicació. També es van fer públiques les xifres del cost salarial que ascendeix a 184.481.35 euros, dels quals 155.892.67 corresponen al sou dels treballadors i els altres 28.588.59 són les quotes a la Seguretat Social.

ELS CONTROLS GARANTEIXEN LES DADES DEL CRES

A pregunta del conseller general del grup parlamentari liberal, Carles Naudi, sobre les enquestes realitzades per la treballadora acomiadada de l’Institut d’Estudis Andorrans, el Govern va respondre que tots els treballs realitzats són perfectament fiables i que van passar els controls de qualitat per validar el seu treball. A més, es van eliminar les enquestes que es van constatar que eren inventades i no es van tenir en consideració per fer les conclusions finals. En el cas dels Estudis del Centre de Recerca Sociològica (CRES), el Govern també va negar que els estudis s’haguessin pogut adulterar, ja que es fan sota un control informàtic que impedeix saltar preguntes o donar respostes incongruents i, periòdicament, es fan controls per part de tècnics especialitzats del Centre. També s’aprofiten les càmeres de l’agència de mobilitat a les fronteres, per controlar les hores que es fan els treballs de camp, l’hora de l’enquesta i la seva durada.

tracking