infància

La policia va detectar deu casos de menors víctimes d'abusos sexuals el 2016

La policia va detectar deu casos de menors víctimes d'abusos sexuals el 2016ANA / C. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va constatar l’any passat deu casos de menors que van ser víctimes de delictes contra la llibertat sexual. Es tracta de dues denúncies més de les que el cos va tractar el 2015 i tres menys que el 2014, segons les dades publicades a l’Observatori de la Infància 2017 que elabora l’Unicef amb la col·laboració del CRES i que ahir van presentar la directora de l’ONG, Marta Alberch, i el director de l’organisme dependent de l’Institut d’Estudis Andorrans, Joan Mico. Respecte als casos de violència física o psíquica en l’àmbit escolar entre menors d’11 a 16 anys identificats per la policia, l’any passat van ser 19, onze més que el 2015. Un increment que, segons Alberch, “constata no tant que hi hagi més bullying, sinó que era una realitat invisible que comença a sortir a la llum de manera més constant”. Quant a la violència contra els menors dins de la llar, la policia va identificar 8 casos l’any passat, 4 més que el 2015. L’Unicef, més enllà de les xifres de la policia, creu “interessant” poder fer un seguiment dels casos denunciats i veure quina ha estat la seva resolució.

D’altra banda, l’Observatori de la Infància del 2017 actualitza els indicadors sobre la pobresa relativa. Per exemple, l’any passat es va detectar que l’1,5% de les llars amb menors de 17 anys es trobaven en situació de privació material severa, és a dir, que estaven mancats de conceptes com internet, vacances o no podien consumir regularment carn i peix. També es destaca que un 1,8% de les famílies tenen els dos progenitors en situació d’atur i que l’11,6% de les llars amb menors i amb adults en estat laboral ocupats estan en risc de pobresa. Una dada positiva és la relativa a les famílies que no poden fer front a una despesa imprevista de 400 euros. L’any passat aquest problema el tenien el 25% de les llars, 4 punts menys que el 2015.

PRESENTACIÓ FAMILIAR SOCIAL UNIVERSAL

La directora de l’Unicef, Marta Alberch, és partidària d’introduir una prestació social universal i no limitar els ajuts a les famílies més vulnerables. Considera que es podrien fer polítiques similars a les que es fan a França o als països nòrdics, on les famílies reben ajudes quan tenen fills. “Està demostrat que reduir el risc de pobresa infantil s’aconsegueix destinant més recursos públics a les prestacions familiars”, indica l’ONG. L’Unicef recorda la necessitat de comptar amb més dades per poder actualitzar els indicadors relatius als menors i reclama un pla nacional de la infància.

tracking