Política

El PS impulsarà la regulació d'incompatibilitats a Encamp

La minoria comunal treballarà en la modificació del reglament de funcionament de la corporació i la portarà al consell de comú aquest any

El PS impulsarà la regulació d'incompatibilitats a EncampXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS impulsarà aquest any la regulació de les incompatibilitats polítiques al comú d’Encamp per evitar que es repeteixin circumstàncies com la del cònsol major, Jordi Torres, que va ser vist a les onze del matí treballant de la seva feina particular a Andorra la Vella. El conseller de la minoria comunal socialdemòcrata Joan Sans va explicar al Diari que el grup elaborarà una proposta de modificació del reglament de funcionament del comú per regular la dedicació pública i privada dels mandataris comunals.

Sans considera “poc ètica i poc professional” l’actuació de Torres i constata que palesa la necessitat de regular les incompatibilitats, vist que “ha estat incapaç d’assumir la part de mea culpa que li pertoca”. El socialdemòcrata considera que el cònsol hauria de rectificar perquè “és evident que el que ha fet no és correcte”. Sans és del parer que “hi hauria d’haver el compromís ferm que una situació d’aquestes característiques no es repetirà”, i recalca que “si no hi ha voluntat per part del cònsol el que hem de fer és treballar una proposta de reglament”. Segons va concretar, la intenció del PS és treballar-la les properes setmanes i presentar-la a un consell de comú “pròxim”.

El PS espera que els consellers de Liberals d’Andorra –que van denunciar en primera instància que Torres treballa com a topògraf en horari laboral malgrat tenir dedicació exclusiva al comú– donin suport a la petició d’abordar la qüestió de les incompatibilitats. Sans admet que “no serà una tasca fàcil” per la dificultat de posar límits als interessos i afers privats dels polítics però opina que cal regular-ho. En concret, considera que mantenir una empresa privada és compatible amb la tasca de cònsol sempre que no resti dedicació a la parròquia. “Entenem que un cònsol pugui destinar una part del temps a la seva empresa mentre no sigui en horari laboral quan està percebent una nòmina de 5.000 euros” com és el cas de Jordi Torres.

Activitat privada compatible

Així, ha de ser una regulació “que no privi que empresaris es puguin presentar o puguin arribar a ser cònsols”. “Som conscients que a través d’aquest reglament no podem tancar la porta als petits empresaris”, addueix, de manera que “no hagin de deixar de fer seguiment de l’activitat de la seva empresa pel fet de ser cònsol”.

Sans remarca que “és trist haver d’arribar a aquest extrem” ja que una persona que es dedica a la política ja hauria de tenir “prou ètica i professionalitat”. “El més trist de tot plegat és que calgui regular això perquè hi ha gent que no és prou conscient del que representa el servei públic”, rebla.

En el cas de Torres, Sans relata que “érem conscients” que té un negoci privat i entén que hi dediqui “alguna atenció”, però malgrat que no és il·legal veu “poc ètic” que hi destini hores en què hauria d’estar treballant al comú. “Per alguna raó deu ser que la retribució dels cònsols sigui més gran que la dels consellers de comú”, destaca.

Tot i que el conseller confia que el mandatari “serà prou prudent perquè no torni a passar”, defensa que “cal treballar reglamentàriament perquè aquest problema no es torni a produir i cal fer-ho com més aviat millor perquè el que ha fet no és correcte”.

tracking