sector secundari

El preu del paquet de tabac s'incrementa 15 cèntims

Algunes tabaqueres van començar la setmana passada a incrementar els preus, unes altres ho faran els pròxims dies i la resta, cap a final de mes

El preu del paquet de tabac s'incrementa 15 cèntimsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu del paquet de tabac s’ha apujat quinze cèntims, encara que no totes les marques han fet efectiu l’increment, segons van indicar diferents fonts dels fabricants. Els primers a augmentar-ne el preu han estat Marlboro (i la resta de productes Philip Morris), Camel i Winston. A efectes de cost per al consumidor, el Marlboro s’ha situat en 3,5 euros el paquet, el Camel en 3,3 i el Winston en 3,1. Aquest seria l’import corresponent a com queda cada paquet si es compra un cartró. A diferència de la resta de països, l’adquisició de tabac, també per part d’andorrans i residents, es fa per cartrons (que ara pugen 1,5 euros) i la venda per paquets unitaris és molt limitada. El preu a les màquines dels bars acostuma a tenir un sobrecost respecte al de les botigues. A nivell percentual, l’increment per al consumidor serà d’un 4,5%.

Les marques han actuat bàsicament en tres blocs després que entrés en vigor l’apujada d’un 10% a la importació del tabac en rama (espalillat). Un primer grup va aplicar ràpidament l’augment la setmana passada. Un segon bloc ja l’ha anunciat, però no entrarà en vigor fins aquesta setmana. I un tercer encara no n’ha dit res però es preveu que apugi els preus abans que acabi el mes. Fonts dels tabaquers van comentar que les diferències de terminis estan normalment relacionades amb les multinacionals que es representen. El proveïdor nacional ha de fer una proposta a la multinacional, que és qui finalment ha d’aprovar (normalment no hi ha inconvenient) el nou preu. Les mateixes fonts van informar que l’augment de 15 cèntims és molt lineal respecte al sobrecost que tenen els tabaquers amb el nou augment de taxes. En aquest cas, de moment, cap de les marques ha decidit assumir part de l’increment impositiu per ser més competitiu. Fonts properes a l’executiu van destacar que es manté el compromís d’anar apujant les taxes per evitar que es dispari el diferencial de preus i que els països de la Unió Europea són els primers que mantenen una forquilla absolutament dispar en el preu del paquet de tabac depenent del país.

Ton Armengol, de la Casa dels Tabacs, explica que “ja estem apujant els preus i no crec que tingui incidència en les vendes perquè la gent continuarà comprant igualment”. Armengol indica que “aquesta setmana alguns fabricants ja han començat a passar els nous preus amb l’increment”.

Juan Cillero, propietari de Tabacs La Mina, comenta que “els més radicals ja han apujat els preus, però cal tenir present que depèn molt de l’estoc de cadascú”. Cillero matisa que en alguns casos “es pot arribar a retardar un mes el canvi de preus si el comerciant té molt estoc, perquè els preus no s’incrementen fins que no esgotes el tabac que ja tenies”.

ELS PARTITS TREUEN IMPORTÀNCIA A LA PROTESTA DELS FRANCESOS

Els partits van treure importància ahir a la manifestació de diumenge d’un centenar d’estanquers francesos que van tallar l’RN-20 a Tarascon-sur-Ariège en protesta pel diferencial de preus del tabac. El conseller general de DA Carles Jordana va destacar que “no és la primera acció d’aquest tipus, cada dos o tres anys se’n fan”, i va argüir que és una qüestió que incumbeix el país veí del nord. “No veig quin problema hi podem tenir nosaltres. Si França té una taxa impositiva que triplica la d’Andorra difícilment hi podem fer alguna cosa”, va reblar. No obstant, va dir que entén que hi hagi queixes perquè passat Tarascon “els comerços estan morts per culpa de la gent que ve a Andorra”, fet que ha provocat “una desafecció important”.

Des del grup parlamentari liberal, Ferran Costa va dir que comprèn que cada Estat “vetlli pels seus interessos de manera clara i aferrissada”, però va replicar que “nosaltres també ho hem de fer”. “Hem de vetllar pels interessos sobirans del nostre país”, va apuntar, tot i que va lamentar que “des de França molt contents amb allò que es fa des d’Andorra no estarien” i “n’hem vist molts episodis”. De la seva banda, el conseller general del PS Pere López va reduir la protesta a “manifestacions particulars que no crec que tinguin més rellevància”, tot i que va remarcar que espera que “hagi estat puntual i no es torni a repetir”. “Són actuacions de caràcter privat i hem de donar-hi la importància que té”, va concloure.

Qui també es va pronunciar sobre la marxa francesa va ser Ton Armengol, propietari de La Casa dels Tabacs, va dir que “on hi ha més contraban no és amb Andorra, sinó amb la Jonquera, el País Basc, Luxemburg, Itàlia i Liechtenstein”. “Nosaltres som un zero a l’esquerra en comparació amb altres llocs”, va etzibar.

tracking