meteorologia

Les temperatures càlides van marcar els registres de l'any 2016

Les temperatures càlides van marcar els registres de l'any 2016Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El butlletí climàtic de l’any 2016, que elaboren conjuntament el servei meteorològic del Govern i el Centre d’estudis de la neu i la muntanya (Cenma), revela que hi va haver un predomini dels mesos càlids i que, quant a les precipitacions, va ser un període normal malgrat la sequera predominant entre el juliol i l’octubre.

Respecte a les temperatures, els registres constaten que la temperatura mitjana va ser superior “a la normal”, un grau positiu per sobre del que és la mitjana climàtica de referència (1971-2000). Per mesos, van ser especialment elevades les temperatures del juny a l’octubre i només van ser inferiors a les normals les que els termòmetres van marcar durant el març. Va ser un hivern atípic: el gener va ser càlid i el patró es va repetir durant el febrer. En canvi, al març, a punt d’arribar a l’estació de la primavera, “es van registrar les temperatures més fredes de l’hivern a moltes estacions d’alta muntanya”, tal com recull el butlletí.

Quant a la primavera, l’abril va ser càlid, mentre que el maig va tenir un comportament normal. L’estiu i també el setembre i l’octubre van seguir el predomini de jornades caloroses. De fet, a l’octubre es va arribar a registrar algun dia fins a 25 graus positius. Les glaçades nocturnes pròpies del període fred van arribar al novembre, però el desembre el termòmetre novament va fer un gir a l’alça. A més, va ser un període especialment sec: només va ploure dos dies feblement.

tracking