política

La llei de bombers es podria aprovar a la primavera

Davant dels efectius del cos, Espot ha assegurat que el text legal és "un pas significatiu", que "clarifica les vostres atribucions" i "dignifica la vostra professió

El Govern entrarà a tràmit parlamentari la llei de bombers aquesta primaveraC.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La caserna de Santa Coloma ha estat l'escenari avui al migdia, com ja és habitual, de la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu, patró del cos de Bombers. El text legal que ha d'emparar aquest cos especial és un tema recurrent durant la celebració d'aquesta jornada, però "aquest any sí" que serà el definitiu pel que fa a la seva aprovació, ha anunciat el director del cos, Joan Carles Recasens. Minuts més tard, durant el seu discurs, ho ha corroborat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

El ministre ha manifestat que és "un any important pel cos" i que el text legal s'hauria d'aprovar aquesta primavera. Pel que fa al contingut d'aquesta llei, garanteix als bombers "un estatus, els dona seguretat jurídica, els permet majors quotes de progressió dins les seves carreres professionals, els permet poder actuar fora del territori andorrà" en cas d'emergències, i els permet tenir "unes normes més avançades" en matèria sindical i en matèria de seguretat i salut en el treball. És per tot plegat "un pas significatiu", ha opinat, que "clarifica les vostres atribucions" i "dignifica la vostra professió", ha afegit davant dels efectius del cos i personalitats polítiques.

El ministre també ha valorat els mitjans actuals amb els que compta Bombers, tant materials com humans. Pel que fa als primers, "els mitjans estan en perfecte estat" i ha recordat que aquest any s'han adquirit dues ambulàncies noves i s'estan fent "inversions importants" els darrers anys. Pel que fa al personal, i després d'haver creat deu places de bombers l'anterior legislatura, "els bombers poden fer front a les seves competències amb garanties". Per tant, a curt termini no es preveuen noves incorporacions. "Ara les prioritats estan a d'altres cossos especials com la policia", ha afegit.

Per la seva part, Joan Carles Recasens s'ha mostrat en la mateixa línia malgrat que hi hagi pogut haver algunes queixes internes al respecte. Ha considerat que no s'ha d'augmentar la plantilla "en previsió de suposades baixes" i que a dia d'avui, "anem bé". També ha defensat el contingut de la nova llei.

Recasens ha explicat durant el seu discurs que durant el 2015 el cos va efectuar 6.555 serveis, el que representa "un servei cada 78 minuts", un percentatge molt similar al del 2015. Hi ha hagut 425 salvaments, dels quals 131 de muntanya, i 3.634 serveis de transport sanitari. El director del cos especial també ha incidit en el temps de resposta a la població davant serveis: en el cas de zones urbanes és de deu minuts, i per a la resta del país, de quinze.

Durant la celebració també ha parlat el cap de Govern, Toni Martí, que ha agraït la tasca dels bombers, que han contribuït al desenvolupament del país dels darrers anys, ha plantejat. En acabar els discursos, s'ha homenatjat a dos efectius pels seus 25 anys de professió, Pere Fortes i Francesc González, i a dues entitats solidàries: Bombers per Colòmbia i Bombers amb causa. També s'ha tingut un record per a Miquel Oliva, bomber que va perdre la vida l'any passat.

El Govern entrarà a tràmit parlamentari la llei de bombers aquesta primavera

tracking