política

Liberals acusa el Govern d'haver accedit a renunciar a l'acord duaner

Pintat assegura que l’executiu manté una posició de “submissió absoluta” envers la UE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra (Ld’A) acusa el Govern d’haver accedit a renunciar a l’acord duaner. El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha entrat una bateria de preguntes a Sindicatura on demana a l’executiu els motius pels quals “ha acceptat la possibilitat de renunciar a mantenir vigent l’acord duaner entre la Unió Europea i Andorra del 1990”. Pintat considera que l’executiu manté una posició de “submissió absoluta” envers les prioritats de negociació “imposades” per la UE i en aquest sentit adverteix que “comprometen seriosament la sobirania i els interessos econòmics d’Andorra sense que s’hagin indicat les compensacions/contrapartides que Andor­ra podria obtenir en d’altres sectors del mercat interior”.

El parlamentari liberal demana al Govern per quins motius “preveu substituir les disposicions institucionals” previstes a l’acord del 90 per les del projecte d’associació amb la UE si són “considerablement menys favorables per a Andorra”, i pregunta per què es proposa obrir una negociació sobre les franquícies “tenint en compte que actualment aquestes tenen una durada indefinida i resulten clarament beneficioses per a molts sectors de l’economia andorrana” i tenint en compte “el resultat previsible que la negociació preveu que no es podrà mantenir l’status quo actual”.

El PS i les activitats de martí

El PS ha demanat documentació relativa a les activitats que va realitzar el cap de Govern, Toni Martí, quan era arquitecte i alhora cònsol major d’Escaldes-Engordany. La consellera Rosa Gili vol tenir accés als detalls sobre les obres de rehabilitació de l’antic hotel Europa i aprofita per reclamar documents sobre qualsevol altra obra que portés la signatura de Martí.

En la demanda d’informació que el partit va tramitar ahir a Sindicatura, Gili reclama la còpia de sol·licitud de la llicència d’obres de la reforma de l’hotel i la de la resolució d’atorgament, així com la fitxa amb les dades tècniques de l’obra. Així mateix, exigeix obtenir la cèdula d’habitabilitat i tota la documentació que es va trametre al ministeri per tal de concedir-la i també el certificat final, la declaració de direcció i la llicència d’ús o primera ocupació de l’establiment. A més, sol·licita el full de característiques d’obra i la memòria justificativa de les condicions d’habitabilitat, a banda de la documentació addicional sobre l’edifici lliurada al Govern. Per altra banda, la socialdemòcrata reclama la mateixa documentació pel que fa a la resta d’obres que va signar Martí com a arquitecte.

Per la seva banda, SDP va tornar a denunciar ahir les tasques de l’actual líder de l’executiu com a mandatari d’Escaldes –la setmana passada en va demanar la dimissió– i en resposta a les declaracions d’autodefensa de Martí, el conseller Víctor Naudi va criticar que “doni lliçons de moralitat”, ja que a parer seu va vulnerar l’article 15 del Codi de l’Administració. No obstant això, va explicar que no presentarà demandes d’informació tal com ha fet el PS, i va assegurar que no portarà les actuacions de l’excònsol a la fiscalia.

tracking