Tancat el nou model de transferències

El text que s’ha pactat es traslladarà a les minories comunals i als grups parlamentaris perquè després es tracti al Consell General

Tancat el nou model de transferènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els cònsols de les set parròquies van celebrar ahir l’última reunió per tractar la modificació de la Llei de transferències i competències. I ho van fer amb un acord tancat, si bé no definitiu, ja que ara es traslladarà la proposta a les minories comunals i als grups parlamentaris perquè el Consell General pugui tirar endavant la reforma del model. De fet, segons va explicar la subsíndica, Mònica Bonell, el cap de Govern va explicar a la junta de presidents que s’ha arribat a un “acord de filosofia”.

Etiquetes:

Malgrat que no van transcendir de manera oficial els detalls de l’acord, fonts de l’executiu i de les administracions locals van indicar que el que queda clar és que l’import global de les transferències es fixa en 55 milions i que els comuns accedeixen, com ja es va preveure en la modificació de la Llei del sòl, a fer cessions de ter­reny gratuïtes al Govern per desenvolupar projectes d’interès nacional. Les fonts consultades van assegurar que per anar més enllà en els canvis ja seria necessari modificar la Constitució.

D’altra banda i pel que fa a les transferències, tal com ja s’havia donat a conèixer, s’ha decidit indexar l’actualització a l’evolució del producte interior brut (PIB). Així, si el PIB està per sota del 2% els diners que l’Estat transfereix a les corporacions no es modificaran i tan sols es revisaran a l’alça si el PIB supera el 2%.

Períodes de revisió

Un dels aspectes en què els comuns havien demanat canvis és en el termini de revisió. L’executiu era partidari d’utilitzar una forquilla que agruparia diferents exercicis i que podria ser de tres anys. Al final d’aquest període es faria una suma o resta depenent de l’evolució del PIB per fixar la transferència. Ara bé, la setmana passada una part dels comuns van presentar una proposta perquè la revisió fos anual. Segons les fonts consultades pel Diari, però, finalment s’hauria pactat mantenir la proposta de l’executiu, ja que si no s’hauria de procedir a una revisió contínua de la xifra. Pel que fa als diferents ítems que es tindran en compte per repartir els diners per a cada parròquia, les mateixes fonts van indicar que no hi haurà canvis substancials, sinó que s’hi inclouran alguns matisos. Uns elements que no es descarta que a llarg termini puguin arribar a actuar com a factors de correcció.

Reunió a tres bandes

La subsíndica va explicar ahir en la roda de premsa posterior a la junta de presidents que el cap de Govern els va remarcar la voluntat dels cònsols de reunir-se amb les minories comunals i els grups parlamentaris en una “reunió tripartida” amb l’executiu per informar-los de “la filosofia de l’acord i altres qüestions”. Una trobada que a proposta dels mandataris comunals tindria lloc a partir del 20 de març –la data l’acabaran de tancar els parlamentaris– en el que serà el primer contacte amb el Consell General sobre la reforma del model competencial. Amb tot, va subratllar que la voluntat de Martí és reunir-se prèviament amb els parlamentaris per explicar-los els treballs realitzats. Bonell va precisar que “el cap ha dit que l’acord no està tancat però la filosofia de la llei, sí”, ja que es va insistir que “tant en competències com en transferències hi ha coses que els comuns volen parlar amb els grups parlamentaris”, va exposar, perquè –hi va afegir– “la voluntat és aconseguir el màxim de consens possible”. A més, va assenyalar que a banda de les aportacions dels consellers generals, als comuns també es podran “plantejar dubtes” sobre la proposta de reforma de la llei, que Martí vol culminar aquesta legislatura amb “el màxim consens possible”.

tracking