tribunal de corts

El fiscal retira l'acusació pel plet per la gestió d'una fundació

El fiscal conclou que l’acusat va actuar per ordres de la direcció del banc i que falten proves

El fiscal retira l'acusació pel plet per la gestió d'una fundacióARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri fiscal va retirar ahir les acusacions per falta de proves contra l’excap dels assessors jurídics d’una entitat bancària per la gestió del patrimoni d’una fundació. El Tribunal de Corts el jutjava pels delictes d’administració deslleial i apropiació indeguda, en una audiència que es va celebrar ahir i dimecres.

Els fets que van derivar en el plet es remunten a començament dels anys 2000, quan un multimilionari de Castelló, que tenia una fundació a Panamà, va decidir posar els actius d’aquella entitat en un banc del país. En concret, va dipositar al compte 60 milions d’euros. Ell es va posar com a president de la fundació i, per quan faltés, va crear un consell substitutori format per la seva germana, el banc i el representant d’una entitat per a nens, a la qual anaven a parar els rèdits de la fundació. Els problemes van venir el setembre del 2009, quan l’home va voler moure el banc i el representant de l’entitat del consell substitutiu i, al seu lloc, posar els marits de les seves nebodes. També va demanar traslladar els diners a una altra entitat bancària. El banc, però, li ho va negar i va demanar parlar amb la persona per veure que no tenia les facultats minvades, però la família ho va desestimar. L’excap dels assessors jurídics va assegurar que va actuar “mogut per l’interès del client i amb cap afany de guanyar diners per a mi o el banc”.

A l’audiència d’ahir va acudir l’excúpula de l’entitat bancària i va corroborar aquesta versió. Va explicar que és el procediment habitual que es fa amb els clients per confirmar que és la seva voluntat. Per això, l’acusació va considerar que l’excap dels assessors fiscals va actuar sota les instruccions de la direcció del banc. “No recau sobre ell la capacitat de decisió”, va argumentar.

Falta de proves

A més, el ministeri públic va defensar que falten proves per incriminar-lo, ja que la família del multimilionari no va acudir al judici. La família, va dir el fiscal, és l’única que podia contrarestar la versió del processat. “No tenim cap prova testifical de ningú”, va precisar el fiscal. Així mateix, va relatar que la família li havia fet arribar una carta on deia que tot plegat “havia estat una confusió i un excés de zel de l’entitat bancària”. De fet, els descendents van arribar un acord amb el banc.

ABSOLT DE VIOLAR EL SECRET BANCARI

A l’excap dels assessors jurídics també se li imputa un delicte de revelació de secret professional perquè, suposadament, hauria donat una informació confidencial sobre el compte bancari de la fundació del multimilionari al representant de l’entitat social. Aquest darrer hauria usat la informació per formalitzar una querella a Castelló contra la família del multimilionari. Durant la sessió d’ahir al Tribunal de Corts va intervenir l’advo-cat del querellant a Castelló i va assegurar que no havia rebut aquesta informació. Dimecres, el representant de l’entitat dedicada a la infància també va dir que no recordava haver rebut aquestes dades. “L’acusació ha quedat desvirtuada per falta de prova”, va dir ahir el fiscal.

tracking