La CASS es querella contra Higini Cierco per Landstreet

La Seguretat Social ha presentat la demanda contra els responsables de Landstreet perquè creu que es van fer pagaments de sota mà per més de 40 milions

La CASS es querella contra Higini Cierco per LandstreetXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social s’ha querellat contra Higini Cierco pels presumptes fraus en les cotitzacions per més de 40 milions d’euros que s’haurien fet a través de la caixa B de BPA, la societat panamenya Landstreet. La CASS ja s’havia querellat inicialment contra Joan Pau Miquel per aquest suposat delicte, però, segons fonts properes al cas, la Seguretat Social va decidir recentment ampliar la querella a tres persones més: l’expresident de BPA Higini Cierco i els dos responsables del fons Dolphin que també eren socis de Landstreet (Javier Escoda i Daniel García). La caixa B feia pagaments a través de Landstreet i aquesta societat estava formada per Joan Pau Miquel en un 50% i l’altra meitat se la repartien Escoda i García, perquè en principi a través de la panamenya s’havien de pagar les primes del fons Dolphin. La societat, però, es va utilitzar per fer pagaments de sota mà, segons la Seguretat Social i segons la batlle Canòlic Mingorange, per quantitats superiors als 40 milions. De la meitat que tenien els dos responsables del fons Dolphin Escoda tenia un 35% i García el 15%.

Etiquetes:

La CASS considera que Cierco també ha d’estar entre els querellats perquè va ser qui va firmar en nom de Banca Privada el contracte amb Landstreet i, a més, va cobrar 648.000 euros de la panamenya. Cal recordar que BPA era qui enviava els diners a Landstreet i posteriorment es repartien en primes entre gent que portava clients als bancs i en diferents conceptes que encara no s’han aclarit. Com que es pagava en negre totes les quantitats hi ha grans xifres entregades a gestors i directius del banc susceptibles de ser cotitzades a la Seguretat Social i no es va fer.

La versió del grup Cierco

El grup Cierco va explicar fa mesos en un comunicat la seva versió sobre el pagament a l’expresident. La transacció al seu compte personal, segons aquesta explicació, té lloc perquè Higini Cierco hauria avançat uns diners a Joan Pau Miquel perquè adquirís un paquet d’accions de BPA que pertanyien al Grup Júlia. Cal recordar que la batlle Mingorance acaba de fer un aute en què es bloquegen els comptes de totes les persones que van rebre pagaments de sota mà de Lansdstreet. El bloqueig és equivalent a la quantitat que van rebre de la caixa B. Així, a l’expresident de BPA se li han bloquejat els comptes per valor de 648.000 euros.

La querella de la Caixa Andor­rana de Seguretat Social contra Higini Cierco és la primera que es presenta contra l’expresident dins de les diferents causes relacionades amb l’afer BPA. El text de la querella de la CASS indica que es dirigeix contra totes aquelles “persones i entitats que resultin coautores, còmplices i/o cooperadores necessàries”, i se sol·licita que tant els inculpats com les societats BPA i BPA fons siguin responsables solidaris a l’hora de fer front a les possibles sancions econòmiques a conseqüència dels perjudicis dels afiliats de la CASS per aquesta suposada defraudació. La quantitat presumptament defraudada no es pot encara acabar d’establir perquè en tractar-se de desenes de pagaments de sota mà és molt complicat saber quins tenien algun tipus de relació laboral o contractual i quins no. El mateix Joan Pau Miquel va rebre fins a 15 milions d’euros de Landstreet i els dos gestors del fons Dolphin també es van repartir una quantitat similar. Miquel va fer una regularització, un cop revelat el frau, de 547.098 euros, que, segons la parapública, és molt inferior a les quantitats defraudades i tampoc l’eximeix del presumpte delicte.

CONTRACTES FICTISIS DE PREJUBILACIÓ

La Seguretat Social encara manté obert l’expedient per uns suposats contractes ficticis que Banca Privada hauria fet a alguns treballadors per encobrir una prejubilació i així permetre que els empleats es retiressin amb la pensió íntegra. El cas més flagrant, segons va asse-nyalar en el se moment la parapública, correspon a l’antic cap de personal, el qual constava com a receptor de 100.000 euros de sota mà el 2014. El pagament es va fer a través de la caixa B de la panamenya Landstreet i comptava com a “liberalitat prejubilació”.

tracking