política

Toni Martí afirma que “sempre” ha complert la llei

El cap de Govern diu que està “tranquil” perquè ha seguit “escrupolosament” les normes

Toni Martí afirma que “sempre” ha complert la lleiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sempre he complert la llei i he complert escrupolosament les normes deontològiques del Col·legi d’Arquitectes d’Andorra.” El cap de Govern, Toni Martí, va sortir al pas ahir d’unes informacions publicades en un digital espanyol segons les quals el líder de l’executiu hauria percebut 344.673 euros quan era cònsol major d’Escaldes-Engordany per una feina realitzada en el marc de la seva tasca professional com a arquitecte. Segons el digital, el pagament consta en un informe de l’auditoria PricewaterhouseCoopers inclosa en el sumari del cas BPA que recull una transferència de la família Cierco a Martí per la construcció d’un edifici a Escaldes l’any 2009.

Martí va reconèixer en declaracions als periodistes després d’inaugurar la planta de cogeneració de Soldeu que “aquesta obra en particular la vaig agafar quan era cònsol d’Escaldes”, però hi va voler afegir que “moltes obres ja les tenia d’abans” i que quan era cònsol “vaig renunciar a moltes i rebutjar-ne moltes”. Amb tot, va afirmar que “tot el que vaig fer és transparent i el Col·legi Oficial d’Arquitectes ho sabia”. “No hi havia cap classe d’incompatibilitat”, va asseverar, insistint que va complir “de forma escrupolosa” “totes” les normes deontològiques del col·legi professional.

El cap de Govern va assegurar que està “la mar de tranquil” perquè “qui us parla compleix la llei”. “Tinc la consciència extremament tranquil·la, no em preocupa gens ni mica”, va concloure.

Toc d’alerta del PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) va rebre ahir “amb gran preocupació” les informacions que afecten el líder de l’executiu i va anunciar que demanarà els projectes d’obra aprovats durant el consolat de Martí i explicacions sobre aquesta qüestió al comú d’Escaldes o al Consell General. Segons la formació, Martí podria haver incomplert l’article 391 del Codi Penal sobre la intromissió d’interessos privats en la funció pública que castiga amb penes d’arrest i inhabilitació de fins a quatre anys aquelles autoritats que s’hagin aprofitat del seu càrrec per facilitar negocis o activitats.

En aquest sentit, el partit considera que “les notícies sobre aquesta tasca externa al comú generen molts dubtes”, ja que l’immoble pel qual hauria cobrat dels antics màxims accionistes de BPA “està situat a Escaldes-Engordany i per tant part dels permisos per a la seva construcció van ser atorgats pel mateix comú escaldenc”, va remarcar ahir a través d’un comunicat. Per aquest motiu, destaca que les informacions generen “dubtes i preocupació per les implicacions que pot tenir aquesta actuació tant a nivell ètic com de responsabilitats”.

Per altra banda, els socialdemòcrates es van mostrar sorpresos per la quantitat d’honoraris que hauria percebut Martí, 344.673 euros segons el mitjà espanyol que ahir va difondre la notícia. “Sobta una xifra tan elevada d’honoraris tenint en compte que es tractaria d’una tasca que va compatibilitzar amb el seu càrrec de cònsol major, que ocupava des del 2004”, argumenta.

UNA LLEI DE TRANSFERÈNCIES "MOLT MODERNA"

Martí va afirmar ahir que la proposta de reforma de la llei de competències i transferències que presentaran als grups parlamentaris és “molt moderna”, i va dir que espera que hi hagi “un debat positiu” al Consell General. La llei de competències “està consensuada”, va remarcar, i manca una reunió que se celebrarà la setmana que ve per acabar de tancar la redefinició de les transferències. El cap de Govern va posar de manifest que l’objectiu és que la reforma del model competencial entri a tràmit parlamentari durant aquest període de sessions, que acaba el 30 de juny, per tal que es voti i s’aprovi a final d’any. Sobre les transferències, Martí va remarcar un cop més que els cònsols de totes les par­ròquies “se senten còmodes” amb la xifra de 55 milions, que és la que s’ha fet servir per elaborar l’acord amb els comuns.

tracking