meteorològia

El núvol del pols de l'Àfrica deteriora la qualitat de l'aire

La previsió és que a partir de les sis del matí d’avui es normalitzi la situació

El núvol del pols de l'Àfrica deteriora la qualitat de l'aireFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El núvol de partícules de pols africana que aquests dies està cobrint bona part de la península Ibèrica va arribar ahir a Andorra provocant que l’ambient fos tèrbol, i que la qualitat de l’aire s’anés deteriorant amb el pas de les hores. La intrusió de la massa de partícules de pols africana es va produir a les vuit del matí d’ahir i es va enregistrar un valor màxim de la concentració de partícules PM10 dues hores després (148,5 µg/m3) a l’estació fixa d’Escaldes-Engordany.

Segons va informar el Govern mitjançant un comunicat de premsa, a partir de de dos quarts d’onze del matí els nivells es van mantenir elevats (de mitjana 80 µg/m3). Aquests alts nivells d’immissió van comportar que durant tot el dia d’ahir s’ultrapassés el valor límit diari (50 µg/m3).

La pols va arribar a Andorra procedent del Marroc a conseqüència del vent de component sud-oest que també va provocar un augment de les temperatures registrades ahir, molt suaus i per sobre de les habituals per a aquesta època de l’any.

La previsió meteorològica a Andorra indica per avui i demà un canvi de direcció del vent cap a component nord-oest i nord, respectivament, fet que pot ajudar a dissipar les partícules de pols africana al nostre territori i millorar la qualitat de l’aire. Es preveu una normalització de la situació a partir de les sis d’aquest matí i que les temperatures es normalitzin per a l’època de l’any.

Al tancament d’aquesta edició, la qualitat de l’aire a Andorra, segons les dades de la xarxa de vigilància de qualitat de l’aire del departament de Medi Ambient, era de cinc, és a dir, dolenta, a l’estació del Prat Gran d’Escaldes-Engordany. La situació era molt millor a les estacions de Canillo, Engolasters i Santa Coloma.

tracking