'cas banca privada'

La batlle bloqueja 46 milions pagats per la 'caixa B' de BPA

Els comptes embargats corresponen a 129 persones físiques o jurídiques que van cobrar de la ‘caixa B’
de l’entitat

La batlle bloqueja 46 milions pagats per la 'caixa B' de BPAARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle del cas BPA, Canòlic Mingorance, ha dictat un aute en el qual s’ordena a les entitats bancàries d’Andorra que procedeixin a bloquejar de manera immediata els comptes corrents de les 129 persones físiques i jurídiques que van ser retribuïdes per la societat panamenya Landstreet, la caixa B de BPA. La quantitat a retenir correspon de forma exacta al que van percebre els afectats, que en total s’eleva a 46.637.257,76 euros. El bloqueig dels comptes està limitat, però alhora afecta totes les imposicions en què l’afectat consti com a titular o tingui poders i de totes les entitats del país. L’aute emès divendres passat, al qual ha tingut accés el Diari, assenyala directius, empleats i prescriptors (cobraven per recomanar el banc i aconseguir nous clients) i arriba fins a l’expresident de BPA Higini Cierco, al qual se li han bloquejat 648.500 euros.

L’aute classifica en tres apartats els protagonistes i la seva relació amb Landstreet. En el primer engloba els directius i empleats de Banca Privada i afecta 25 persones, a les quals se’ls bloquegen un total de 22.564.760,08 euros. Encapçala la llista l’ex-conseller delegat Joan Pau Miquel, a qui se li atribueix més de la meitat de la quantitat exigida. En concret, més de 12 milions, que correspondrien al 50% de les comissions que hauria percebut com a soci de Landstreet. Mingorance només accepta com a despeses justificades de la societat panamenya les derivades de la gestió dels fons Dolphin (uns altres 12 milions) i per tant els seus responsables, Javier Escoda i Daniel Garcia, no són a la llista dels comptes bloquejats. Cierco apareix citat en aquest apartat.

Retribució sense justificar

Miquel torna a aparèixer en el segon gran concepte, en aquesta ocasió com a representant de la societat Terres del Mig, SL, amb una quantitat demandada d’un milió d’euros. La batlle inclou vuit persones físiques o jurídiques en l’apartat on desconeix per quin concepte van ser retribuïdes. Una de les que apareixen a la llista és l’exconsellera Meritxell Mateu. La quantitat a bloquejar és de 4.294.402,16 euros.

Els que van rebre comissions per actuar com a prescriptors de l’entitat conformen el tercer apartat, que és el més extens, amb 96 persones físiques o jurídiques incloses a l’aute de la batlle. Les quantitats ressenyades van des de milions d’euros fins a menys de cent. La xifra és la segona més alta: 19.778.055,54 euros. Mingorance també exigeix finalment en l’aute conèixer tota la informació relativa als comptes bancaris de 24 exresponsables de BPA, alhora que vol que s’indiqui si les persones interessades han visitat la o les caixes cuirassades.

Societat pantalla

La batlle investiga Landstreet International per presumptes delictes d’abús de posició dominant, administració deslleial d’una empresa, defraudar la CASS, falsedat de comptes socials i blanqueig de diners. La societat panamenya va ser creada per retribuir els responsables de gestionar el fons Dolphin, però la batlle considera que hi ha indicis suficients que demostren que els comptes de la societat es van emprar per a altres objectius. En l’aute s’afirma que Joan Pau Miquel es va servir de la societat per obtenir ingressos de BPA per valor de milions d’euros per mitjà de factures falses. Amb els diners obtinguts, a posteriori, pagava primes no pactades ni declarades a directius de l’entitat sempre sota el seu criteri. De manera que segons la batlle Landstreet era una societat pantalla per cometre diversos delictes a través de comptes pont (garantir confidencialitat) i comptes mirall (pagar prescriptors i cobrar de BPA Serveis Panamà).

EL TC REBUTJA LA LLIBERTAT DE MIQUEL

El Tribunal Constitucional ha rebutjat un recurs d’empara de Joan Pau Miquel en què demanava que es fes “cessar la presó provisional mitjançant la declaració de la nul·litat dels actes impugnats”. El TC considera que ja s’ha pronunciat sobre la petició de llibertat quan va concedir a Miquel sortir de la presó i estar en arrest domiciliari amb un braçalet. Per tant, considera la matèria com ja jutjada. El mateix tribunal ha desestimat diferents recursos d’empara de la majoria de processats del cas BPA entenent que primer cal que hi hagi sentència.

MESURES

1 Aute

Investigació pel ‘cas Landstreet’

La batlle Mingorance ha dictat un aute pel qual ordena bloquejar els comptes de 129 persones físiques o jurídiques per la quantitat que van percebre de la caixa B de Banca Privada.

2 Totes les entitats

Bloqueig de forma immediata

Totes les entitats bancàries del país han de procedir de forma immediata a bloquejar els diners afectats, que constitueixen un total de 46.627.257,76 euros.

3 Tres apartats

La relació amb la societat panamenya

La relació dels implicats amb Landstreet configura tres grans grups: directius i empleats, els que van ser retribuïts sense que se’n conegui per quin concepte i els prescriptors de l’entitat.

4 Retribucions

Diners satisfets per landstreet

Joan Pau Miquel 13.786.826,25

Higini Cierco 648.500.00

Xavier Mayol 1.371.041.88

Juan Marco Masson 2.645.461,16

Juan Carlos Peon 1.476.605,78

Enrique Rafael Gracia 501.253,53

Josep Antoni Rivero 844.000,00

Santiago de Rosselló 360.000,00

Joan Cejudo 204.000,00

Francisco Javier Campos 143.000,00

Cristina Lozano 30.000,00

Josep Elfa 200.000,00

Pablo Laplana 174.000,00

Rosario Castellón 162.000,00

5 Finançament

Factures falses a Banca Privada

Mingorance considera que hi ha indicis suficients per pensar que la societat ha estat el mitjà per cometre fets delictius i que també es nodria de factures falses que es presentaven a BPA.

tracking