Josep Mandicó

“Si busquem rèdit polític no hi haurà consens en transferències”

El cònsol major de Canillo incideix que s’ha de trobar una fórmula on els comuns es trobin còmodes i que deixi marge a govern per invertir i fer un esforç de tots els grups per fer una reforma duradora

“Si busquem rèdit polític no hi ha consens en transferències”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reclama una reflexió sobre la distribució de les finances públiques insistint que Govern ha de tenir capacitat per fer grans inversions, i considera “un desastre” arribar a un escenari on els comuns vagin bé però l’executiu central no se’n surti per falta de diners, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

Els comuns han tancat ja amb Govern un preacord sobre competències.

És un document que s’ha treballat molt, però crec que ja es va treballar molt l’última legislatura. És un document que comença a agafar una forma amb la qual tots ens trobem bé, que també hem de tenir molt clar que el que no hi pot haver són uns grans canvis. Han de ser uns canvis on s’adapti el que teníem als temps d’ara, no podem buscar una llei nova de competències i transferències perquè no és el que es busca ni ens en sortiríem. La llei que es va fer es va pensar i treballar molt, i el que hem de fer és ajustar-la als temps que estem tenint.

La negociació ha avançat en competències i ara es treballa en les transferències.

No servirà de res entendre’ns en competències si no ens entenem en transferències. Hi ha uns comuns, més que d’altres, que pràcticament sobrevivim de les transferències, a Canillo són un 60% perquè les entrades que tenim no són comparables amb les del comú d’Andorra la Vella o Escaldes, que tenen un parc comercial molt més important. Hem arribat a aquesta famosa xifra, que són els 54,6 milions, i hem de buscar el compromís entre tots perquè al cap i a la fi els comuns som l’Estat, el Govern és l’Estat, el Consell és l’Estat, i no servirà de res que els comuns anem molt bé si el Govern va malament, perquè al final les grans infraestructures, les grans inversions, les fa Govern.

Les transferències creen discrepàncies entre els comuns?

Em sembla que tots tenim clar que no hi pot haver massa canvis perquè tots tenim el nostre. Un voldrà estirar més perquè té més carreteres secundàries, un altre perquè té més vials urbans, altres estacions, i serà molt di- fícil que si tots volem estirar ens en sortim, hem de trobar la fórmula on ens trobem més o menys tot bé. Quan es va fer es va pensar en un sistema de país diferent, hi havia unes necessitats que s’obligava a invertir el 80% de les transferències, i gràcies a Déu es va treure perquè era d’alguna forma la ruïna dels comuns. Segurament estava fet per tenir control, perquè no hi havia Tribunal de Comptes, alguns comuns no feien ni auditoria, i és cert que en aquell moment tenia sentit, ara no.

Haver de fer aquelles inversions va provocar l’endeutament de molts comuns?

S’han de fer les inversions necessàries, i si agafem xifres ens adonem, parlo de Canillo però es pot extrapolar a tothom, que quan les coses van més o menys bé estem a prop del 80%, i potser un any estaràs al 30% i el que ve al 85% perquè hi havia un projecte interessant, i hem d’evitar tornar a crear aquesta dinàmica d’endeutament insostenible ja sigui per als comuns o Govern, però ara que els comuns ho hem solucionat no tornar enrere.

Espera que el document veurà la llum en breu per poder treballar-lo al Consell?

Està molt treballat i és més important fer-ho quan la majoria qualificada no és del mateix grup, perquè si haguéssim volgut ho hauríem mogut quan DA tenia 22 consellers, no es va fer així i ara és important que hi hagi consens. Si anem a buscar rèdit polític no hi haurà consens, però el que s’ha de pensar és que ara hi ha DA, però en 3 o 8 anys qui hi haurà? Anem a mirar que això es pugui aguantar en el temps i dir, ‘si fos jo, què faria, ho faria molt diferent?’

Les finances de Canillo han millorat molt i el comú té més capacitat d’inversió?

Estem a 4,5 milions d’inversió en obra, que és multiplicar per quatre o cinc el del 2012-2013. Vam dir en campanya que podríem fer 3,5 milions-4 i hem superat la xifra i la podem mantenir els pròxims anys, i si hem de crear endeutament no hi ha problema perquè estem al 60% del límit amb les participades, i el dia que surti un projecte interessant i que aporti un plus a la par­ròquia el podem tirar endavant.

Canillo ha tingut aquest hivern falta de pisos, això està fent que es comenci a construir?

No, no hem notat increment de gent que vulgui construir. Cos-tarà perquè encara hi ha pis tancat, i treure la rendibilitat en lloguers és complicat i es va construir molt, potser massa.

S’han solucionat els problemes de ‘botellón’ al Tarter?

S’han ficat els mitjans perquè se solucioni. Vam tenir el primer cap de setmana molta gent i es va posar més seguretat, els serveis del comú passen bastant sovint, es va parlar amb la policia i fan rondes, i sembla que la cosa s’ha estabilitzat. Tindrem algun cap de setmana que s’acumularà molta gent perquè sempre passa, perquè hi haurà alguna festa especial o per alguna prova d’esquí, i segurament ens trobarem el problema, però l’avantatge que tenim és que el bar aquest tanca a les nou de la nit i hem d’intentar evitar tot això. No és un problema del Tarter, és un problema bastant generalitzat i algun dia l’haurem de ficar sobre taula per veure què fem a nivell de país amb el botellón.

Hi ha algun altre punt de Canillo que sigui problemàtic?

Només tenim aquest punt, i els dos dies de festa major problemes, la resta de l’any hi ha algú, però són molt puntuals.

El ‘botellón’ és un problema difícil de resoldre?

O no, si ho hem de resoldre els cònsols individualment no ens en sortirem. Si ens hi fiquem els cònsols, Govern i tots, segurament sí. Depèn una mica de les ganes que tinguem tots plegats de solucionar-ho.

Hauran de ser mesures coercitives i molta vigilància?

El que s’ha de fer és prohibir-lo.

El consum d’alcohol al carrer està prohibit.

Però allò és un lloc privat.

Caldria ajustar la normativa?

Crec que sí, i fer una vigilància important. No és bo això per a la imatge i per als nens que estan pujant. No pot ser que l’únic que estiguin pensant és ‘surto a les cinc i a les set vull anar ben bor­ratxo’, això ho hem de parar. Un dia tindrem una desgràcia i llavors s’encendran totes les alarmes, i ens hem d’avançar i ser proactius per buscar solucions.

La xifra de Govern i el comú sobre el cens torna a desquadrar?

En èpoques com ara la població es dispara molt, molta gent es dona d’alta i després marxa i no diu res, i sempre tenim aquest desfasament. Si som 3.500-4000 habitants ara estic segur que estem a 14.000-15.000, o inclús més algun cap de setmana.

S’estan fent controls per ajustar les xifres?

Sí, perquè tampoc no volem ser l’ovella negra i que es digui que Canillo vol tenir més població per les transferències, perquè tampoc no fora honest per la nostra part, perquè si ens emportem més transferències són d’algun comú i això és fer trampa. No és fàcil, però cada vegada que podem anem traient.

tracking