llei de competències

Proposta per revisar les transferències als comuns amb el PIB

Govern proposa als comuns que el traspàs de diners surti de la base de 54,6 milions a repartir entre tots i s'actualitzi segons l'evlució del producte interior brut

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha proposat als comuns un sistema per establir un nou model per fixar les transferències que l’Estat fa a les parròquies. L’objectiu és trobar un acord per a la modificació de les lleis qualificades de transferències i competències. El sistema que impulsa l’executiu pretén partir d’una xifra base, els 54,6 milions d’euros a repartir entre set que s’havia estat pagant els últims anys, i aplicar un paràmetre d’actualització basat en l’evolució del producte interior brut (PIB). La proposta comportaria que els comuns començarien a repartir-se, a partir que entrés en vigor la nova llei, aproximadament 54,6 milions, i a partir del primer any s’hauria d’analitzar al final de cada exercici si s’ha de variar o no la xifra.

El criteri de variació vindria per pujades o baixades significatives del PIB. A efectes pràctics significa que si l’indicador de riquesa del país puja o baixa un percentatge sensible s’aplica un factor de correcció als diners que l’Estat entrega als comuns. La concreció en percentatges exactes del model encara no està acabada, però existeix una aproximació, segons van explicar fonts properes a la reunió i d’altres properes a la negociació. Les variables amb les quals es treballa són que els 54,6 milions es modificarien cap a dalt o cap a baix en cas que el PIB tingués una variació (a l’alça o a la baixa) d’un 3% o un 4%. Això comportaria que hi hauria anys que les transferències no es revisarien perquè l’indicador de riquesa es mouria per sota d’aquests percentatges. Un altre punt que encara no està totalment definit és quin serà el percentatge de variació de les transferències. En aquests moments es treballa amb l’opció que sigui un 50% de la variació del PIB. Posant un exemple, si en dos anys el PIB d’Andorra pugés un 3%, les transferències s’augmentarien un 1,5%. Fent una ficció, sortint del traspàs base de 54,6 milions significaria que els comuns passarien a rebre 820.000 euros més. O sigui, 55,4 milions anuals. I aquesta xifra es mantindria estable fins que el PIB pugés o baixés un 3% en els següents anys.

Els cònsols de les set parròquies es van reunir ahir al matí amb el cap de Govern, Toni Martí, i la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, per escoltar la proposta. En finalitzar la trobada ni la delegació governamental ni la dels comuns van explicar en detall l’oferta de l’executiu. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va indicar que “analitzarem i anirem treballant”, i hi va afegir que “és molta informació i que s’ha de pair”. No va entrar en valoracions sobre si els comuns hi estarien d’acord. Ara queda el dubte si aquesta mateixa proposta ja va ser realitzada per Martí als comuns demòcrates a la reunió que van mantenir la setmana passada representants de l’executiu i de les cinc parròquies amb cònsols taronges.

Per part de l’executiu, Consol Naudí va destacar “la bona sintonia” entre les dues parts en el treball per modificar les lleis qualificades. La secretària d’Estat de Relacions Institucionals va comentar que hi ha “bona voluntat i ganes de treballar”. Així mateix, va defensar que l’objectiu és tancar un acord per presentar-lo al Consell General el mes de març. Marsol considera que és una data factible, tot i que va recordar que caldran més reunions i diàleg entre totes les corporacions, “sense pressa”.

El Govern busca un acord com més ampli millor amb les parròquies per poder disposar posteriorment dels vots suficients al Consell General. En tractar-se d’una llei qualificada requereix una majoria que els demòcrates no tenen a la cambra parlamentària. Per aquest motiu és necessari que, com a mínim, aconsegueixin sumar els tres vots dels consellers del PS per poder tenir la majoria suficient.

Proposta per revisar les transferències als comuns amb el PIB

tracking