Col·lectius

Els discapacitats passen a pagar el forfet d'esquí

Ski Andorra donava passis de franc a través de Fadea però ara només són per a qui competeix

Els discapacitats passen a pagar el forfet d'esquíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Aquesta temporada han decidit donar forfets només a qui competeix, però per als discapacitats només ficar-se els esquís ja es competir”, es queixa Marc Codina, que ha decidit fer públic el seu malestar per una situació que considera injusta. Ell, des de fa anys, es beneficiava d’un dels forfets que Ski Andorra donava a la Federació Andorrana d’Esports Adaptats (Fadea) però enguany les condicions han canviat. La gratuïtat es manté només per als esportistes discapacitats que competeixen. Per a la resta de persones amb diversitat funcional l’avantatge que dona Ski Andorra, tal com va explicar la directora, Montse Guerrero, és que qui acrediti més d’un 30% de grau de minusvalidesa té un 20% de descompte sobre el forfet de temporada. Guerrero va assenyalar que les invitacions que s’atorguen a institucions o clubs es regeixen per uns protocols i que enguany s’ha reconsiderat el que es mantenia amb Fadea, de manera que les invitacions s’atorguen únicament a les persones federades, com succeeix amb d’altres entitats.

Per a Codina la rebaixa del 20% és insuficient, malgrat que entén que Ski Andorra no té cap obligació de donar forfets de franc. Hi afegeix que estaria d’acord a haver de pagar un preu, però més avantatjós que el que resulta de la rebaixa del 20% sobre el preu de forfet de temporada d’Ski Andor­ra per a residents (dona dret a esquiar en qualsevol dels dos dominis) i que són 311 euros. “Quan tens un sou normalet 311 són molts euros”, lamenta, tot recordant que les persones amb discapacitat tenen sovint dificultats econòmiques afegides i que els ajuts tampoc proliferen. A banda, recorda, d’altres col·lectius, com ara estudiants o acompanyants de l’esquí escolar, tenen tarifes més baixes que no aquests 311 euros que hauria de pagar ell o persones en la seva situació. Té constància, va indicar, que Ski Andorra hauria donat la temporada passada 17 forfets de franc per a Fadea i que enguany s’han rebaixat a 3.

Marc Codina va reprendre l’esquí nou anys després de patir el greu accident que li va ocasionar la discapacitat física que pateix i que li afecta la mobilitat de la part dreta del cos. I s’emociona en recordar que “el primer dia que vaig esquiar vaig plorar com una magdalena”. Des de llavors ha estat un fix cada temporada. Insisteix que un invident o una persona sense mobilitat que esquia en una cadira adaptada competeix cada cop que baixa per una pista. A ell –que sí que ha competit en natació, esport que encara practica–, afirma, “l’esquí m’ajuda a treballar l’equilibri i la psicomotricitat”. Però, a més, reivindica, si Andorra és un país de neu també ho ha de ser per a les persones amb una minusvalidesa. “Ha de ser un orgull per a Andorra que a les pistes d’esquí també gaudeixin de l’esport gent amb minusvalidesa, amb cadires adaptades”, reivindica. Així que, manifesta, “una ajuda sí que ens podrien donar”.

tracking