funció pública

Els sindicats reclamen una comissió consultiva que sigui vinculant

La demanda s’ha posat sobre la taula en el marc de les negociacions per a la reforma

Els sindicats reclamen una comissió consultiva que sigui vinculantXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la primera ronda de converses entre el Govern i els sindicats per abordar la reforma de la Llei de la Funció Pública una de les primeres demandes que s’han posat sobre la taula és el pes que ha de tenir la comissió consultiva, l’organisme que comparteixen representants de l’executiu i dels treballadors i que, com el seu nom indica, té una funció d’assessorament però no de decisió. Els sindicats reclamen que això canviï i que el seu paper sigui vinculant, amb un rol de decisió. La proposta l’està estudiant el departament de Funció Pública, tal com va explicar la ministra Eva Descarrega, sense voler avançar si la demanda de modificació es tindrà en compte.

La comissió consultiva la regula la llei en vigor però va estar adormida durant força temps, de fet va ser una sentència del Tribunal Constitucional en resoldre que s’havien vulnerat els drets sindicals en la tramitació de la llei que retallava els salaris dels funcionaris de l’administració central perquè no s’havia convocat la comissió consultiva i, per tant, l’organisme no havia fet el preceptiu informe sobre el text legislatiu. Allò va ser l’any 2013 i llavors es va tornar a convocar l’organisme, després que executiu i treballadors escollissin els seus representants. Ara, quatre anys després, l’organisme hauria de tornar a renovar els membres, segons van assenyalar fonts sindicals, que van posar de manifest que seria l’oportunitat de modificar-ne el paper. Un paper, lamenten, que ara és d’una escassa rellevància. Per això reivindiquen que la reforma legislativa que s’està treballant doti de major poder l’organisme.

Les reunions

Sindicats i Govern han encetat una intensa ronda de contactes per treballar la reforma i ho estan fent per blocs temàtics. El proper ha d’abordar sistemes de classificació, provisió de places, situacions administratives i pèrdua de condició de funcionari. Una de les reivindicacions dels representants dels treballadors de l’administració serà que es modifiqui el que va quedar fixat a la Llei de pensions respecte a les places de funcionaris, que s’han circumscrit a algunes funcions mentre es generalitza la figura de l’agent de l’administració de caràcter indefinit. Els sindicats lamenten la desigualtat que això suposa.

tracking