infraestructures

L'autorització del GPS segueix pendent

Catalunya assegura que no sap res del permís més enllà de les reunions amb AESA i Enaire

L'autorització del GPS segueix pendentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anhelat permís de les autoritats espanyoles perquè l’aeroport d’Andorra-la Seu pugui operar utilitzant el sistema d’aproximació per GPS, que facilitaria l’ater­ratge i enlairament de vols en condicions de mala visibilitat, encara haurà d’esperar. El ministeri de Foment de l’Estat veí del sud és qui ha de donar aquesta autorització, i segons van explicar al Diari fonts del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya “no hi ha cap tipus de novetat” més enllà d’algunes reunions tècniques que han mantingut amb l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) espanyola i Enaire, que és el gestor de la navegació aèria a Espa-nya. Poder operar amb el sistema GPS es considera fonamental des dels gestors de l’aeroport i és un dels motius pels quals la infraestructura no treballa amb vols comercials des que, l’estiu del 2015, l’agència de viatges de la Seu d’Urgell, Viatges Regina, en va fer a Madrid i Mallorca.

Actualment l’aeroport d’Andor­ra-la Seu opera els vols mitjançant un mecanisme visual, i si el sostre de núvols està molt alt no poden aterrar els avions. Per poder treballar amb un sistema d’aproximació –és a dir amb GPS– s’ha de fer una modificació de l’espai aeri a més d’una habilitació de vols instrumentals a l’aeroport. L’autorització que ha de donar el ministeri de Foment hauria d’arribar quan Madrid certifiqui la viabilitat de la infraestructura catalana per poder operar amb aquest sistema.

Mentre arriba l’autorització, des del Govern s’assegura que es treballa per atraure companyies interessades a dur a terme vols comercials a l’aeroport de la Seu. Així ho va indicar la setmana passada, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu, Jordi Cinca. “Em consta que els ministres Jordi Torres i Francesc Camp treballen en aquesta possibilitat”, va dir.

tracking