salut

Pla per detectar el càncer de còlon aquest any

El ministeri farà colonoscòpies gratuïtes a partir dels 50 anys amb un programa similar al del càncer de mama

Pla per detectar el càncer de còlon aquest anyARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut està treballant en el desenvolupament d’un programa de detecció precoç de càncer de còlon que es preveu que pugui començar a finals d’aquest any o com a molt tard a principis del que ve. Així ho va explicar el Govern al Diari coincidint amb la celebració, avui, del Dia mundial contra el càncer. Segons es va detallar, es tracta d’un programa de caràcter poblacional adreçat a detectar de manera precoç tant les lesions de mitjà i alt risc com el càncer en estadis inicials amb l’objectiu de reduir-ne la incidència i la mortalitat.

Així doncs, la previsió és seguir un esquema similar al que s’aplica actualment en la detecció precoç del càncer de mama. El cribratge es fixa als 50 anys, de manera que un cop s’iniciï el pla totes les persones d’aquesta edat rebran una invitació per poder dur a terme una colonoscòpia gratuïta que ajudi en la detecció precoç de la malaltia. El compliment del calendari dependrà, tal com van exposar des de l’executiu, de “l’evolució de totes les eines i els desenvolupaments necessaris per garantir el correcte funcionament amb la màxima qualitat”.

El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va remarcar que “tot el que sigui detecció precoç serà benvingut, i més en el càncer de còlon, que és el primer en afectació a nivell global i el segon amb més incidència entre els homes”.

Pròstata

No obstant això, Saravia també va insistir en la necessitat de seguir treballant per aconseguir el mateix programa per al càncer de pròstata, “que és el número u entre els homes”. El president de l’Assandca va destacar, també, que fora bo estudiar el tipus d’operacions que s’han de fer en aquests casos, ja que va explicar que la intervenció que es fa a dia d’avui “és molt invasiva. Hi ha un sistema més nou que utilitza el làser, però no ho contempla la CASS”. Aquest és un dels temes que justament li van traslladar al ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, en la reunió que van mantenir fa pocs dies, però se’ls va informar que són aspectes que es preveuen avaluar “més endavant i que difícilment es podran arreglar aquesta legislatura”.

Saravia, però, va destacar “la bona predisposició” mostrada pel ministre a posar més eines i recursos en la lluita per tractar la malaltia. Una d’elles és la possibilitat d’introduir la radioteràpia en els tractaments que es duen a terme al país. “No ens va fer cap promesa, però sí que ho contemplen. Entén que és un problema que tenim, però és car”, va explicar. Amb tot va apuntar que “és bo fer-los un vot de confiança”.

Des del ministeri es va indicar que també es treballa en la prevenció mitjançant la promoció d’hàbits de vida saludables, es va destacar el fet que ja es disposa d’un oncòleg “amb una àmplia dedicació horària” i també es van remarcar les millores introduïdes en les cures pal·liatives, de manera que ja es disposa d’atenció a domicili per a malalts de complexitat mitjana o alta. El Govern també treballa per desenvolupar els pròxims anys l’hospitalització a domicili (de tipus curatiu) i que tant se’n podran beneficiar els malalts de càncer com persones amb altres patologies.

Pel que fa a les demandes que va fer Assandca al ministre però que ja se’ls va avançar que difícilment podran tirar endavant per ara hi ha, d’una banda, la creació de la llei de l’oblit per eliminar l’expedient de les persones que s’han curat de la malaltia. D’altra banda, també es vol fer la llei d’acompanyament perquè alguns familiars puguin acompanyar el malalt durant el tractament amb permís de l’empresa.

tracking