'afer bpa'

La dona de Cierco rebutja la pena pels WhatsApp

La batlle Mingorance plantejava dos mesos d’arrest nocturn condicional i una indemnització simbòlica d’un euro per enviar missatges a Martí i Saboya

La dona de Cierco rebutja la pena pels WhatsApp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle Canòlic Mingorance va jutjar ahir per ordenança penal la dona d’Higini Cierco, Carmen Martínez, encausada pels Whats­App que va enviar l’any passat al cap de Govern, Toni Martí, i al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. L’esposa d’un dels màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) es va oposar a la pena proposada per Mingorance per tancar el cas i ara la causa torna al camí ordinari de finalitzar la instrucció i acabar en un hipotètic judici. Això podria provocar que Martí i Saboya haguessin de comparèixer a la seu de la Justícia per prestar declaració.

La batlle, després de sentir els arguments de les tres parts representades a l’ordenança penal (judici ràpid), la fiscalia, l’advocat del Govern i la defensa, va proposar a l’esposa de Cierco una pena de dos mesos d’arrest nocturn condicional (un per cadascun dels delictes imputats) i el pagament d’una “indemnització simbòlica” d’un euro a Saboya. La lletrada de Martínez, després de parlar un minut amb la clienta un cop coneguda la proposta de pena, va decidir no acceptar-la.

Segons la batlle, l’esposa d’Higini Cierco hauria comès un delicte menor de tràfic d’influències per haver intentat, mitjançant els WhatsApp, evitar la compareixença del seu marit a la Batllia pel cas BPA. També hauria comès un segon delicte menor, d’amenaces, pel missatge que li va enviar al ministre d’Afers Exteriors amb el text “Ets un mentirós... Però estàs a la LLISTA”. Mingorance no va veure cap delicte menor d’injúries a l’autoritat. I respecte a la petició de l’advocat del Govern d’una indemnització de 12.000 euros per danys morals a Martí i Saboya, va decidir que no estaven acreditats, més enllà que el “Però estàs a la LLISTA” podria haver provocat temor al ministre.

Sis mesos de presó condicional

Malgrat que la Batllia imputava a Martínez els delictes de coacció, xantatge, amenaces, injúries a l’autoritat i tràfic d’influències, la qualificació de la fiscalia només va incloure els de tràfic d’influències, injúries a l’autoritat i amenaces. El ministeri fiscal va demanar una pena conjunta de sis mesos de presó condicional i va deixar en mans de l’advocat del Govern la responsabilitat civil.

El lletrat de l’executiu, que es va afegir a la qualificació dels fets per part de la fiscalia, va demanar una indemnització conjunta de 12.000 euros com a reparació pels danys morals patits per a Martí i Saboya. I 12.000 més si es considerava el Govern com a actor civil. L’advocat va matisar que estarien conformes amb la xifra que establís la batlle i que els diners s’entregarien a una ONG.

La defensa de Martínez va demanar l’absolució de la seva clienta en considerar que els WhatsApp enviats no constituïen cap tipus de delicte i que s’havien remès a Martí i Saboya no com a membres de l’executiu, sinó com a ciutadans. Va indicar que la intenció de la seva clienta era trobar una solució al cas BPA i que no tenia cap intenció d’amenaçar ni de causar neguit.

Durant l’ordenança penal, la batlle va dir que Carmen Martínez també havia enviat missatges a l’exministre Jordi Alcobé, a l’agregat d’Interior de l’ambaixada espa­nyola a Andorra, Celestino Barroso, i a l’excap d’assumptes interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas.

Mingorance, després de preguntar a l’encausada si coneixia què era una ordenança penal, va relatar els fets pels quals se la jutjava. Va parlar de fins a sis missatges de WhatsApp enviats al cap de Govern, d’un al ministre Saboya i de tres mes a Alcobé, Barroso i Martín Blas. Unes comunicacions que van començar el maig del 2016, la primera, i que van acabar el setembre passat.

Els fets

El 4 de maig del 2016 el cap de Govern, Toni Martí, rep els primers missatges de WhatsApp de Carmen Martínez, l’esposa d’un dels màxims accionistes de BPA, Higini Cierco.

Martínez va enviar missatges a Martí en cinc dies diferents. L’últim el 17 d’agost. D’aquests no es desprèn cap amenaça directa al cap de Govern.

Un WhatsApp del 24 d’agost a Saboya és el que porta l’executiu a denunciar la situació. “Ets un mentirós... Però estàs en la LLISTA” es va considerar amenaçador.

El Govern va portar l’assumpte a la fiscalia unes setmanes després i la Bat-llia va marcar el dia d’ahir com a data per a l’ordenança penal.

La sala 3 de la seu de la Justícia, la més gran per a audiències de l’edifici, va acollir l’ordenança penal. Es va considerar vista pública.

La batlle Mingorance va proposar una pena de dos mesos d’arrest nocturn condicional i un euro de res­ponsabilitat civil.

L’advocada de Carmen Martínez no la va acceptar. La causa torna a instrucció.

La dona de Cierco rebutja la pena pels WhatsApp

tracking