reportatge

30 minuts vitals

Els mossos d’esquadra i els bombers d’Andorra van treballar i compartir experiències durant tres dies al Principat sobre com respondre a situacions d’emergència durant l’hivern.

30 minuts vitalsMOSSOS D'ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trenta minuts vitals. Això és el temps de reacció que tenen els serveis d’emergències per atendre les víctimes d’allaus, va dir ahir al Diari Jordi Marín, sotsinspector de la unitat canina dels mossos d’esquadra. “Més enllà d’aquest temps poden patir problemes, per exemple res­piratoris”, va apuntar.

Marín, amb cinc agents més i dos gossos, va estar des del 31 de gener fins ahir a Andorra, on va compartir experiències amb els bombers del Principat. En aquest sentit, els dos cossos van acudir a la zona de fora pista de Grau Roig i el Pas de la Casa per simular com s’havia d’actuar en cas d’allau. Això, segons Marín, els ha servit per compartir vivències i veure com es treballa al Principat quan es viuen aquestes situacions.

En el cas dels bombers, hi van participar nou efectius a les jornades. El director adjunt del cos, Jordi Far­ré, va explicar que normalment els avisos es donen al vespre, quan algun familiar o conegut troba a faltar la persona que s’ha perdut. A aquesta franja horària, va assenyalar, a l’hivern és fosc i això complica “la recerca visual”. Per trobar la persona, va dir Farré, s’utilitza un protocol bàsic en el qual es comença per localitzar el punt zero, és a dir, el darrer lloc on ha estat vist el desaparegut.

És el tercer any consecutiu que els mossos d’esquadra acudeixen al Principat per fer aquests intercanvis que es realitzen dos cops a l’any. A l’hivern venen a Andorra perquè és un país de neu i tenen bagatge en aquest àmbit. A la primavera, en canvi, són els efectius andorrans els que es desplacen a Catalunya per tractar casos d’emergència com el de persones que “han estat sepultades per la runa o es perden en una gran àrea”, va precisar Marín.

tracking