jubilació

Delgado defensa que la cotització de jubilació s'hauria d'apujar cada legislatura

La mesura s’hauria de combinar amb la revisió del càlcul de la pensió

Delgado defensa que la cotització de jubilació s'hauria d'apujar cada legislaturaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Les nostres pensions són generoses en funció del que cotitzem, molt probablement haurem de cotitzar més, no és cap notícia nova.” El president de la comissió gestora del fons de jubilació i expresident de la CASS, Josep Delgado, va apuntar ahir la que al seu parer ha de ser la fórmula per garantir la viabilitat futura del sistema de pensions: increments progressius de l’aportació dels afiliats a la branca combinats amb una revisió del càlcul de la prestació. Quant als augments de cotització, després dels dos punts extra que s’han guanyat durant el mandat de DA i que no es prevegi cap nou augment aquesta legislatura, Delgado entén que en el futur “cada mandat polític s’haurien d’anar guanyant dos, quatre punts addicionals”. Alhora, proposa “buscar un sistema de càlcul que d’alguna manera no fos absolutament proporcional als punts comprats”. En aquest sentit, va precisar que hauria d’afectar les prestacions de jubilació més altes perquè “quan les pensions són elevades comprar els punts a un preu irracional penso que s’hauria de modificar”. En canvi, pel que fa a les baixes proposa “continuar mantenint un valor generós del punt com s’està fent avui dia”.

Delgado va explicar ahir el sistema andorrà de pensions en unes jornades organitzades conjuntament per l’Associació de Comptables del Principat i la Universitat de Barcelona. En declaracions abans de la ponència, es va referir a sistemes de pensions forans, com ara el francès o l’espanyol, per posar de manifest que “pensions com les nostres s’estan cotitzant el doble o el triple” i que, en conseqüència, és inevitable que les aportacions al fons hagin d’incrementar-se.

El president de la comissió del fons de jubilació va anunciar que “aviat” es rebrà el nou estudi actuarial que ha de fer el punt actualitzat sobre el futur de la branca i que es presentarà al Consell General. Sense entrar en les magnituds –sí que ha transcendit que el 2023 les despeses superaran els ingressos i que, sense canvis, el 2036 s’esgotarien les reserves– Delgado va assenyalar “hi ha hagut un increment de la cotització de dos punts respecte a la situació anterior, per tant, el que tindrem és una millora en l’horitzó temporal”. L’expresident de la CASS va insistir, però, en la necessitat d’imposar mesures “per guanyar temps a aquesta carrera”.

LA CASS FIRMA UN CONVENI AMB UNA ORTOPÈDIA PER OFERIR MILLOR SERVEI

El consell d’administració de la CASS va informar que en la sessió del 31 de gener va acordar, entre d’altres, fer un conveni per poder oferir millor servei als assegurats en pròtesis i ortesis fetes a mida i cobertes per la CASS.

Tal com van explicar des de la CASS, aquests equipaments no s’acostumen a realitzar al país i, a més, el volum d’aquesta demanda no permet garantir el manteniment del suficient nivell d’experiència o l’equipament necessari per a la seva adequada realització. Per això, en coordinació amb la cap de rehabilitació del centre hospitalari d’Andorra i amb l’acord de la comissió de cartera de serveis, s’ha pactat amb l’Ortopèdia Grau Soler, a fi d’establir un conveni que permeti actuar com a tercer pagador i fixar uns preus adequats. La tarifa pactada per a aquests productes és la mateixa que té actualment CatSalut, mentre que en els elements de producció seriada s’estipularà segons el que marca la nomenclatura CASS.

A més, el consell d’administració va nomenar Jordi Choy com a cap de l’àrea de pensions i convenis internacionals.

D’altra banda, es va decidir la contractació d’un nou tècnic amb l’objectiu de millorar l’atenció. De la mateixa manera, el consell d’administració també va acordar convocar un concurs per cobrir dues places de tècnic per a l’àrea de pensions i convenis internacionals.

tracking