Reportatge

30 anys al país

Més d’un centenar de joves van començar ahir les classes a les estacions i avui aniran a Caldea. Als professors els agrada venir al Principat perquè la neu “està garantida.”

30 anys al paísFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Neu garantida, la tranquil·litat i la seguretat és el que valoren els professors de l’institut Antonio Fraguas, de Santiago de Compostel·la, que fa prop de 30 anys que porten els alumnes al Principat a esquiar. “Nosaltres reservem al setembre sense saber si nevarà o no i com que vèiem que no nevava estàvem preocupats”, explica el director del centre educatiu, Carlos Encisa que matisa, però, que per les condicions geogràfiques “Andorra té la neu garantida”.

Aquest any han vingut un centenar de nois de tercer i quart d’ESO, així com de primer de batxillerat. Els més joves són els que encara no han esquiat mai i s’inicien a l’aventura, mentre que els de batxillerat ja en fa tres que venen i és el seu darrer any. Cada dia els joves fan dues hores de classe i avui a la tarda aniran a Caldea.

Pablo Sangó és el primer any que s’enfila sobre uns esquís. Malgrat que va assenyalar que era més senzill del que pensava, també es va trobar amb dificultats. “M’he liat”, va confessar. El jove exposa que quan li van comentar de venir no s’ho va pensar ni dues vegades, ja que li va semblar “genial estar una setmana amb els amics aprenent un esport”. Nerea Maceiras ha repetit els tres anys l’activitat perquè li “agrada molt com l’institut organitza l’excursió”. Tot i que l’any que ve no podrà tornar amb el centre educatiu, espera venir a Andor­ra a seguir amb aquest esport perquè ressalta que li “encanta”.

L’instigador que l’institut vingui al Principat des del 1989 és Fermín Ruiz, un professor d’educació física. Ell va organitzar la primera excursió i ara, tot i que es va jubilar fa dos anys, no se la perd. “M’encanta acompanyar els nois”, destaca. Recorda que els primers anys no existia Caldea i per això anaven a patinar sobre gel. “Llavors no hi havia cap lloc de patinatge sobre gel a Santiago”, precisa.

tracking