Societat

El temporal deixa entre 20 i 35 centímetres

La nevada es reactivarà aquest matí a cotes baixes i pujarà fins als 1.500 metres al llarg del dia

El temporal deixa entre 20 i 35 centímetresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nevada que va començar dimecres a la tarda, es va reactivar a la nit i va acabar la matinada d’ahir ha deixat entre 20 i 35 centímetres de neu nova a les estacions, tot destacant la caiguda a Arcalís. Les precipitacions van ser més importants que les esperades i a les parròquies baixes van deixar entre 15 i 20 centímetres. Malgrat la nevada, no hi va haver problemes de consideració a les carreteres i l’obligació de dur equipaments a tot el país que es va decretar dimecres a la nit va quedar circumscrita de Canillo i la Massana endavant a partir de les sis de la matinada. Conforme va anar passant la jornada, l’obligatorietat d’equipaments va anar pujant d’altura, quedant limitada a l’accés a Arcalís i al port d’Envalira al migdia. La prohibició de circular a l’RN-20 a França per als vehicles de més de 19 tones decretada a l’inici de l’episodi es va aixecar a la una del migdia, més o menys a la mateixa hora que va deixar de ser obligatori dur equipaments a tot el Principat.

Més enllà d’algun petit accident sense conseqüències greus per als conductors implicats (alguns van haver d’anar a l’hospital a ser tractats per fuetades cervicals, van explicar fonts del Bombers), l’incident més destacable a les carreteres es va produir fora d’Andorra. Concretament a l’N-145, a l’altura de la duana espa­nyola. Un camió va quedar encreuat al mig de la carretera després de fer la tisora pels volts de les deu del matí i això va obligar a donar pas alternatiu als vehicles durant gairebé tres hores.

A conseqüència del succés amb el camió, la conductora d’un turisme va patir un accident. La dona, de 29 anys, va ser traslladada a l’hospital de la Seu d’Urgell, on va ser atesa de ferides que no revestien gravetat.

A lloc dels fets es van desplaçar tres dotacions dels bombers de la Generalitat, a més de mossos d’esquadra i una unitat del servei d’urgències mèdiques (SEM). Es va haver de treballar per aixecar el camió, una cisterna de combustible, i per evitar possibles fuites que no es van produir.

El temporal de neu es preveu que es torni a reactivar avui i s’allargui fins demà al matí, tot i que s’esperen menys gruixos i que la cota de neu vagi pujant conforme avanci la jornada. Segons va explicar el director de Protecció Civil, Francesc Areny, es preveuen gruixos d’entre 15 i 25 centímetres i que la nevada comenci a cotes baixes per acabar pujant fins als 1.400 i 1.500 metres. Les precipitacions aniran acompanyades de vent de direcció sud-oest que als cims podrà arribar a cops de 90 quilòmetres per hora.

El perill d’allaus era ahir marcat a partir dels 1.800 metres i les previsions del servei de meteorologia són que avui passi a ser alt. Dijous al matí es van fer tirs d’allau a Arinsal, com es fa cada cop que hi ha nevades.

tracking