política

Gilbert Saboya deixarà Afers Exteriors al març

El ministre explica que no pot continuar amb les responsabilitats actuals dos anys més i assegura que no es postula per succeir Martí

Gilbert Saboya deixarà Afers Exteriors al marçXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gilbert Saboya deixarà la cartera d’Afers Exteriors el març i passarà a encapçalar un ministeri de nova creació que serà de caràcter econòmic i que podria anomenar-se de reactivació. L’actual titular d’Exteriors va prendre aquesta decisió “per motius personals i familiars” que li impedeixen mantenir les responsabilitats del ministeri durant els dos anys que queden de mandat, com va avançar el Diari la setmana passada. Segons va explicar ahir al programa La Rèplica d’Andorra Televisió, “intentar projectar-me com a ministre d’Exteriors per als pròxims dos anys és un exercici que avui en dia no estic en disposició de fer”. “Tinc la certesa de no poder continuar exercint de ministre d’Exteriors en les mateixes condicions amb les quals ho he fet aquests darrers cinc anys”, va afegir. Saboya va recalcar que “no hi ha una urgència” en l’abandonament del càrrec, però va explicar que li va comunicar la decisió al cap de Govern abans de Nadal “per assegurar la transició de la manera més adequada”.

El ministre va dir ser “molt conscient” de la magnitud del dossier més important que té sobre la taula Exteriors, com és el de la negociació per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, i en aquest sentit va destacar que no va voler deixar el càrrec “de forma immediata” per tal que Martí trobés un successor adient. De moment, les opcions que han transcendit són Imma Tor, cap de divisió a l’Organització Internacional de la Francofonia, i Maria Ubach, ambaixadora davant la Unió Europea.

Successió de Martí

Malgrat ser un dels noms que sonen amb força per ser el candidat de DA en les pròximes generals, Saboya va afirmar que “un no es projecta a res”. “No em postulo a res, no tinc cap mena de projecció més enllà de fer bé la meva feina”, va assenyalar i va reivindicar la seva vinculació i el seu “absolut compromís” amb el projecte polític de DA. Respecte als seus successors, va apuntar que “hi ha persones molt qualificades per poder desenvolupar aquesta tasca”. “Tant de bo es trobi algú millor que jo. Hi ha gent a Andorra amb qualificació, amb coneixement dels dossiers i amb la personalitat suficient per poder fer de ministre d’Exteriors”, va reblar.

Nova fase en les negociacions

Pel que fa a l’acord d’associació amb la UE, Saboya va detallar que la delegació andorrana va aconseguir fer entendre al president de la comissió europea, Jean-Claude Juncker, i al president del Consell Europeu, Donald Tusk, “que cal trobar una solució a la temàtica del tabac” i va remarcar que ara s’obre una nova fase que passa perquè “Andorra articuli una proposta que permeti donar continuïtat al sector del tabac”. “Juncker ens va dir que estarà a l’escolta de les propostes que faci Andorra”, va indicar. Segons va precisar, aquesta proposta passa per “reprendre l’acord del 90 i actualitzar-lo assumint el nou marc institucional que encara s’està negociant”. Segons va dir, “aquest és el pas que Andorra fa perquè la UE ha fet el d’entendre que hi ha d’haver una solució per al tabac”. Aquesta modernització suposaria trencar amb el bloc de productes que s’exceptuaven de l’acord duaner per tal de fer-los entrar dins els paràmetres europeus. Una circumstància que possibilitaria, segons el ministre, “una obertura d’oportunitats i de negoci per a tots els sectors que fins ara estaven bloquejats”.

El titular d’Exteriors va manifestar que “hi ha d’haver una continuïtat de l’activitat lligada al tabac”, i va assegurar que “no hi ha cap govern que sigui prou irresponsable com per carregar-se el 26% dels seus ingressos”, cosa que seria “tirar-se un tret al peu”, va dir.

tracking