Afers exteriors

Polèmica entre SDP i Govern per si caldrà visat per viatjar a països de la UE el 2020

Bartumeu alerta que els ciutadans andorrans necessitaran una autorització per viatjar als països de la Unió Europea a partir del 2020

Polèmica entre SDP i Govern per si caldrà visat per viatjar a països de la UE el 2020Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va encendre ahir les alarmes alertant en roda de premsa que els ciutadans andorrans necessitaran un visat per viatjar als països de la Unió Europea a partir del 2020. Es tracta del Sistema Europeu d’Informació i Autorització de Viatgers (Etias) que implicarà que els ciutadans de països tercers hagin de sol·licitar una autorització si volen viatjar a l’espai Schengen. En la documentació que Bartumeu va facilitar ahir als periodistes hi consta un llistat, el del web de l’Etias, amb els 54 països, entre els quals el Principat, que necessitaran el document –que costarà cinc euros i tindrà una vigència de cinc anys– per viatjar als estats de la UE.

“Aquesta llista diu que sí que necessitarem el permís en el futur. I aquí comença la nostra preocupació”, va sentenciar Bartumeu, alhora que va demanar al Govern que doni explicacions. “Si fins i tot un govern autònom com el de Catalunya està informant d’això és estrany que el Govern no informi d’un projecte que afectarà les relacions transfrontereres”, va deplorar.

Saboya ho nega

Un extrem que va negar el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va declarar ahir que “aquesta proposta de regulació diu que els ciutadans d’Andorra n’estaran exempts”. Segons va recalcar, el document exposat pel president d’SDP no és l’oficial de la Unió Europea, sinó l’extret de la pàgina web d’Etias i va recalcar que el vàlid és el publicat per les autoritats comunitàries. “Si SDP té dubtes, que vagi al web de la UE i miri l’article 2.2 de la proposta de regulació del Parlament Europeu i el Consell d’Europa”, va manifestar, destacant que es tracta d’un projecte que no serà una realitat fins al 2020.

En aquest article del dossier publicat el 16 de novembre de l’any passat, la Comissió Europea estableix que “el reglament no afecta” diverses categories de ciutadans entre les quals hi ha “els nacionals d’Andorra, Mònaco o San Marino i els que tinguin un passaport de l’Estat vaticà”. Saboya va defensar el document de la Comissió Europea com a l’únic vàlid, i va instar els membres d’SDP a “informar-se millor”. A més, va assegurar que l’ambaixada de Brussel·les està seguint el tema “des de fa mesos”, però va replicar les crítiques de Bartumeu per la manca d’informació insistint que “és una proposta que no entrarà en vigor fins al 2020”.

Bartumeu, però, va apel·lar al llistat de països de l’Etias, que sí que inclou Andorra, però no Mònaco ni San Marino, a diferència del document de la Comissió Europea que exclou a tots tres estats del visat. En aquest sentit, va afirmar que “no ens agrada estar en aquesta llista perquè ens preocupa estar en negociacions juntament amb Mònaco i San Marino i que a un document [el dels països exclosos] anem junts i després desapareguem”, va indicar, assegurant que “això ens situa en mala posició en la negociació” per a l’acord d’associació. En aquest sentit, va dir que hi ha “un gran interrogant” sobre el dossier de les negociacions amb la UE.

De la seva banda, el conseller general Víctor Naudi va lamentar que els grups no hagin estat informats d’un tema que “ens genera alarma”. “Pot plantejar un problema important i pot denotar que la negociació per l’acostament no va tant pel bon camí com ens diuen”, va concloure. Així mateix, va alertar que de ser necessari un visat per viatjar a Espanya o França “el passaport andorrà seria un document de segona i tornaríem a fer un pas enrere”.

Contraban i ‘Cas Pujol’

Bartumeu va apuntar com a possibles causes de la inclusió del Principat al llistat de l’Etias l’augment de les màfies del contraban de tabac i el cas Pujol i les informacions sobre el Principat dels mitjans espanyols, que “no afavoreixen la posició d’Andorra”.

tracking