Efectes del temporal

El tall de l'accés a França a la nit provoca enuig al Pas de la Casa

França va tancar la carretera d’accés a les nou de la nit i preveu obrir-la avui a les sis de la matinada, quan s’espera l’arribada d’un miler d’esquiadors

El tall de l'accés a França a la nit provoca enuig al Pas de la CasaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França va tancar ahir a les nou de la nit la carretera d’accés a Andor­ra i no preveia obrir-la fins a les sis de la matinada d’avui. La decisió va provocar la indignació al Pas de la Casa, ja que avui s’espera l’arribada d’un miler d’esquiadors provinents de França. “No és normal que per una mica neu i una mica de vent es tanqui la car­retera”, es va lamentar el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié. Les autoritats franceses van emetre un comunicat en què justificaven la decisió perquè “les condicions meteorològiques actuals i les previsions per a aquesta nit degradaran encara més la conducció a les rutes d’accés a Andorra, on ara ja són difícils”.

Abans de prendre aquesta mesura, a les deu del matí, les autoritats havien decidit tornar a prohibir el pas de vehicles de més de 19 tones per l’RN-20 des de Foix fins al Pas i des de la sortida sud del túnel de Pimorent (el coll el van tancar) fins a Bourg Madame per la neu. A diferència del que va passar dimarts, quan sis xofers andorrans es van quedar penjats a la carretera fins al matí de l’endemà, la prohibició als vehicles de gran tonatge no va afectar cap transportista del Principat.

I no ho va fer perquè es va decidir que cap camió de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants circulés ahir per França. Segons va explicar al Diari el gerent de l’entitat, Víctor Filloy, que els transportistes andor­rans tornin a anar a França a buscar mercaderies dependrà de la millora del temps.

Des de l’associació es valora positivament que el Govern s’hagi posat en contacte amb les autoritats franceses per demanar que es deixi passar els camions de gran tonatge amb equipaments i vetar els que no en porten. Una petició desestimada per França. “La gendarmeria no té competències per fer controls d’equipaments”, va dir Filloy.

Situació a Andorra

Les nevades que van caure ahir al llarg de tot el dia van obligar els vehicles a portar equipaments especials a la CG-2, a partir de Canillo, a la CG-3, a partir de la Massana, a la CG-4 i a la CG-5. A més a més, a conseqüència del temporal hi va haver diverses restriccions. Es va prohibir que els vehicles pesants de més de 19 tones creuessin el port d’Envalira. A les sis de la tarda es va tancar l’accés a Arcalís a partir de la cruïlla de Sorteny. Es preveu que els vehicles hi puguin tornar a circular a les sis de la matinada d’avui.

Protagonisme del vent

El vent també va ser un dels protagonistes del dia. Grandvalira va haver de tancar parcialment les cotes altes ja que es van registrar ratxes de fins a 60 quilòmetres per hora. Una situació que també va afectar Vallnord. Ordino-Arcalís va obrir el 45% de les pistes i el 35% dels remuntadors.

Quant a la neu a les estacions, a Grandvalira es va recollir un gruix nou de deu centímetres i a Vallnord, de vint. Una quantitat que preveuen que augmentarà al cap de setmana, de la mateixa manera que la quantitat de pistes obertes, tot i que en aquest cas dependrà del temps i del vent.

Des de Grandvalira van explicar que durant aquesta setmana s’ha ampliat en deu quilòmetres la superfície esquiable i que tots els treballs que s’han realitzat “han anat en la línia d’adequació de noves pistes”. A més, avui i demà podrien obrir més superfície, però no ho poden assegurar perquè si continua nevant les tasques es fan més feixugues.

Vallnord preveu que Pal-Arinsal tingui obertes totes les pistes i remuntadors aquest cap de setmana gràcies a la neu caiguda. A Ordino-Arcalís, si el vent ho permet, s’obriran el 85% de les pistes i el 85% dels remuntadors.

LA NEU ANIMA L'OCUPACIÓ HOTELERA DURANT EL CAP DE SETMANA

La neu també ha deixat petjada en l’ocupació hotelera. Tal com va declarar Cristina Canut, presidenta d’Autèntics Hotels, “sembla que la neu anima a pujar” i també va indicar que moltes de les reserves eren d’última hora. Al mateix temps, Manel Ara, president de la Unió Hotelera, va expressar que el cap de setmana “tindrà molt bona ocupació”. Les seves dades apunten que les reserves arribaran al 72% de mitjana. Unes xifres similars a les d’Autèntics Hotels.

La parròquia més beneficiada serà la capital, que arribarà avui a índexs de reserves del 86%, seguida d’Ordino i la Massana, que arribaran al 77%, Encamp i Canillo, amb un 75%, Escaldes, amb un 60%, i Sant Julià, un 52%.

Els pronòstics del servei meteorològic auguren que continuarà l’estampa hivernal i que les nevades persistiran, avui de manera més dèbil i demà amb més intensitat. A més, s’espera que el vent bufi amb força, arribant en alguns moments als 110 quilòmetres per hora. També el risc d’allaus serà present. Ahir els bombers van escriure un tuit recomanant no sortir a la muntanya, ja que hi havia “perill marcat”, igual que avui. Demà el risc augmentarà i passarà a “fort”.

tracking