Apapma rebutja que es portin residus sempre

Apapma farà accions si el tractament al forn de les deixalles de Catalunya no és temporal

Apapma rebutja que es portin residus sempreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), Carles Iriarte, va anunciar ahir mobilitzacions si l’acord que van tancar dijous el Govern i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per a la importació de 10.000 tones de deixalles anuals de l’Alt Urgell i la Cerdanya per valoritzar-les al centre de tractament de residus de la Comella no és temporal. Iriarte, en declaracions al Diari, va matisar que no s’oposen que la planta tracti deixalles de l’abocador de Bellver de Cerdanya, que ja ha arribat a la fi de la seva vida útil, per una qüestió de “solidaritat” i “bon veïnatge” i fins que els cerdans trobin la solució adient per tractar els seus residus. “Si cal ser solidaris amb els veïns, com van ser ells quan vam haver de tancar l’antic forn de Cal Rosselló per contaminar 1.100 vegades per sobre del límit marcat per la Unió Europea, ho serem”, va indicar el president d’Apapma.

Etiquetes:

Iriarte va afegir que lluitaran per evitar que el Govern tregui un rendiment econòmic del tractament dels residus. “Els ingressos s’han de dedicar íntegrament a fer polítiques de minimització, de reducció i de reutilització de residus, i no pas a fer rotondes, fonts de colors, pagar funcionaris o contractar assessors”, va indicar, per advertir l’executiu que “si cal ens mobilitzarem a nivell administratiu i legal”. I va dir que “si és necessari sortirem al carrer com ja vam fer fa deu anys, davant l’edifici de Govern, o tallant carreteres, i donant ressò internacional a les nostres accions i al mal treballar de l’administració”. El president va insistir a recordar a l’executiu que ja van treure un miler de persones al carrer i van aconseguir tancar l’antic forn incinerador dos anys abans de les intencions de l’executiu.

Des d’Apapma es va assenyalar que “estem parlant de la salut de les persones”, i és per això que Iriarte va amenaçar de denunciar la situació a l’estranger, Greenpeace i “si cal anar al Tribunal d’Estrasburg hi anirem”.

Va lamentar les condicions de l’actual forn assenyalant que està sobredimensionat i que té una tecnologia obsoleta. “Crema a 850 graus i està al límit del que permet la UE. I també ho està en el que es refereix a la revalorització energètica dels residus incinerats”, va explicar Iriarte, que atribueix el permís de Brussel·les per poder importar deixalles –recentment ha reduït els requisits de revalorització que han permès considerar la de la Comella una planta de recuperació energètica i no d’eliminació– a la pressió realitzada pels lobbies del sector.

Iriarte va afegir que intentar explotar al màxim la capacitat d’un forn “obsolet” només pot “malmetre la nostra salut”, i va assegurar que “continuarem lluitant pel seu tancament”.

L'ALT URGELL I LA CERDANYA VOLEN AJUTS DE LA GENERALITAT

Les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya demanaran a la Generalitat que assumeixi les inversions necessàries per reduir el cost addicional que suposarà a les entitats que gestionen els residus domèstics de les dues comarques traslladar-los fins a Andorra. La Mancomunitat d’Escombraries de l’Ur­gellet, responsable de la gestió de l’abocador de Benavarre, i el Consell Comarcal de la Cerdanya, que s’encarrega del de Bellver, sol·licitaran reunir-se amb l’Agència de Residus de Catalunya per abordar la falta d’infraestructures actual, ja sigui per minimitzar les conseqüències econòmiques que suposarà l’increment del quilometratge per realitzar el transport fins al centre de tractament de residus de la Comella o bé el pretractament al qual s’han de sotmetre aquests residus abans de ser traslladats de país. El president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Ricard Mateu, va dir que “si la Generalitat clausura abocadors, demanarem que ens doti d’una planta per tractar aquesta matèria”. El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, va manifestar que demanaran ajuda a la Generalitat per construir una planta de transferència que “economitzi els viatges”.

tracking