balanç anual

Pressupostos més ambiciosos dels comuns en el balanç del mandat

Els cònsols defensen uns comptes amb més inversions que els de l’any passat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols del país han finalitzat el primer any de mandat després de les passades eleccions del 2015 amb satisfacció pels objectius assolits. “Nosaltres fem un balanç molt positiu. Hem completat moltes de les fites establertes. Tenim un equip molt bo i amb moltes ganes de tirar endavant”, va expressar Conxita Marsol, d’Andorra la Vella. Com a exemples d’objectius assolits va assenyalar l’avinguda Meritxell per a vianants, la millora de l’enllumenat, la neteja, la separativa d’aigües i el Poblet de Nadal. També va mencionar alguns dels projectes pendents, com la reforma de l’avinguda Enclar. Així mateix, va remarcar que de cara al pròxim any “volem invertir en l’avinguda Meritxell, els Serradells, el carrer Ciutat de Valls i acabar la separativa”.

Recuperació financera

Jordi Torres, cònsol major d’Encamp, també fa una valoració positiva: “En l’àmbit financer hem aconseguit un equilibri pressupostari i hem reduït l’endeutament”. També va comparar la situació d’ara amb la de fa un any assenyalant que “al 2016 hi havia un pressupost de mínims i el nou és més ambiciós, i en destinarem una gran part a inversions”. Alguns dels projectes contemplats per al 2017 que va destacar són la nova guarderia del Pas de la Casa i altres millores per a l’embelliment de la parròquia, com les voravies o el mobiliari urbà. “Volem que la gent vegi que la corporació aposta per la qualitat de vida”, va sentenciar. Com a principals fites d’aquest mandat va apuntar l’ar­ranjament del passeig Mojácar i la targeta E-park.

La cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, va destacar algunes de les accions fetes durant aquest primer any del segon mandat. En aquest sentit, va explicar que “després de fer una gestió responsable, realista i adaptada a les possibilitats financeres hem aconseguit rebaixar l’endeutament en un terç”. “Hem iniciat les obres de l’avinguda del Fener, hem continuat millorant voravies i ja tenim 5.000 metres lineals fets”, va afegir. Entre les fites del 2016 va apuntar haver aconseguit el Museu Thyssen i el fet que s’hagi pogut negociar per fer l’aparcament de la part alta. D’altra banda, va recordar les dificultats per tirar endavant l’avinguda per a vianants. “Ha estat molt diferent que el primer mandat, quan ho vam passar molt malament. Ara funciona i la gent està contenta”, va asseverar. Pel que fa al 2017 va explicar que seguiran treballant amb els estudis del pàrquing Escalé.

David Baró, mandatari de la Massana, va afirmar que el 2016 “ha estat un any molt positiu pel que fa a la dinamització, gràcies als grans esdeveniments i a la col·laboració entre el comú i el sector privat”. Alguns aspectes clau han estat la reducció de l’endeutament, l’increment de la inversió i la iniciativa privada, va dir. També va parlar de la facturació rècord de Pal Arinsal, amb un 30% més. Pel 2017, el comú vol augmentar la inversió en un 28% per reformar i millorar la parròquia, entre d’altres. “Entre tots tenim el gran repte de continuar fent de la Massana una parròquia ben dinàmica, activa i participativa”, va concloure.

Des de Canillo, el cònsol Josep Mandicó va celebrar que “tot el que ens havíem plantejat s’ha fet”, com ara el mirador del Roc del Quer o l’arranjament del passeig del Riu i l’església del Tarter. En aquest sentit, assegura que “comencem a recollir els fruits de l’esforç que vam fer al mandat passat” i “tenim la sort de tenir un pressupost d’inversió bastant més alt”. Així, va posar de manifest que aquest any serà encara més “important” i es continuarà amb “projectes d’envergadura” com l’aparcament de Soldeu o la separativa d’aigües. Finalment, el cònsol ordinenc, Josep Àngel Mortés, va subratllar que “el fet de ser un mandat de continuïtat ens ha facilitat molt la tasca tot i les dificultats per fer inversions”. Amb tot, va recalcar que “les inversions seran més altes perquè hi ha la reforma de les escoles velles”, que suposarà una injecció de 3,5 milions dels 5,7 que s’invertiran fins al 2019. A més, va apuntar que es reduirà l’endeutament en un milió cada any.

SATISFACCIÓ AL COMÚ LAUREDIÀ

El comú de Sant Julià acaba l’any amb “un sentiment de satisfacció” perquè “s’han quadrat els números, sobretot a Naturlandia”, afirma el cònsol menor, Julià Call. “Acabem el 2016 sense deure res i començarem el 2017 sense deutes. L’altra gran feina és començar a gestionar millor Naturlandia”, sosté. Call destaca l’obertura de l’aparcament del Prat Nou i augura un any amb una tendència en positiu perquè “s’està complint amb el mandat de donar vida i força a la parròquia”.

QUÈ HA DIT

Conxita Marsol, Cònsol major d’Andorra la Vella

“Nosaltres fem un balanç molt positiu, Hem completat moltes fites establertes”

“Volem invertir en Meritxell, Ciutat de Valls, els Serradells i acabar la separativa”

Josep Mandicó, Cònsol major de Canillo

“Hem començat a recollir els fruits de l’esforç que vam fer

el mandat passat”

“Hem tingut la sort de tenir un pressupost bastant alt i el 2017 també serà important”

Julià Call, Cònsol menor de Sant Julià de Lòria

“S’està complint el mandat de quan vam guanyar, de donar vida i força a la parròquia”

“S’han quadrat els números a Naturlandia. Acabem l’any sense deure res”

Josep Àngel Mortés, Cònsol major d’Ordino

“El fet de ser un mandat de continuïtat ha facilitat molt la nostra tasca”

“Les inversions seran més altes perquè hi ha la reforma de les escoles velles”

Jordi Torres, Cònsol major d’Encamp

“Volem que la gent vegi que la corporació aposta per la qualitat de vida”

“A nivell financer hem aconseguit un equilibri pressupostari i reduït l’endeutament”

Trini Marín, Cònsol major d’Escaldes-Engordany

“Ha estat molt diferent del primer mandat, quan ho vam passar molt malament”

“Amb una gestió responsable hem aconseguit rebaixar

el deute en un terç”

David Baró, Cònsol major de la Massana

“Ha estat un any molt positiu pel que fa a la dinamització, gràcies als esdeveniments”

“Tenim el gran repte de continuar fent una parròquia dinàmica, activa i participativa”

tracking