salut pública

La policia deté 85 persones en un any per portar droga

La majoria dels arrestats duien a sobre petites quantitats de cocaïna o marihuana

La policia deté 85 persones en un any per portar drogaPOLICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va detenir l’any passat 85 persones amb possessió d’estupefaents. Es tracta d’una xifra molt similar a la del 2015, quan els agents van arrestar 79 persones per aquest tipus de delictes. En la majoria dels casos els detinguts ho van ser per portar petites quantitats d’estupefaents i els arrestos es van realitzar bona part de les vegades a la frontera del riu Runer. També van ser majoria els detinguts no residents i la droga que es va decomissar en més de la meitat de les operacions va ser cocaïna, seguida de marihuana i haixix.

Aquest darrer estupefaent, l’haixix, ha estat el que ha incrementat, i molt, la quantitat de droga requisada respecte del 2015, ja que en una sola operació la policia va confiscar 27,4 quilograms d’aquesta droga. Va ser el 7 de desembre passat en el marc de l’operació Jumi, arran de la qual es va detenir un veí d’Ordino després de trobar-li haixix a l’interior del domicili, a més de 38.535 euros en metàl·lic. Segons la policia, el comís realitzat ha estat el més gran fet mai a Andorra amb droga destinada al mercat interior. El dia que es va comunicar la detenció, els agents van assegurar que la totalitat de l’haixix estava destinat a la venda al detall dins del territori andorrà, i estimaven el valor de la droga venuda en 75.000 euros.

Poc més d’un quilogram

De no haver-se produït l’operació Jumi la quantitat de droga comissada als 85 detinguts hauria superat en poc el quilogram. Per exemple, entre els 48 detinguts que portaven a sobre cocaïna –cal precisar que hi ha persones arrestades amb més d’un tipus diferent de droga– sumaven un total de 91,4 grams. Si es té en compte que 24,5 grams es van comissar en una operació en la qual es van detenir dues persones, set més en una altra en què es van arrestar dues més i set en una dar­rera amb una detenció, les 43 persones restants portaven de mitjana poc més d’un gram d’aquest estupefaent. Alguns, amb prou feines duien 0,1 grams de cocaïna.

Un fet similar passa amb els detinguts per estar en possessió d’haixix, una droga que es considera menys lesiva que la cocaïna i que per tenir una pena similar s’ha de dur amb més quantitat. Excloent l’operació Jumi, la policia va detenir l’any passat 12 persones per un total de 590 grams d’haixix. Quant a la marihuana, una altra droga considerada tova, hi va haver 19 arrestos per una quantitat total de 536,7 grams. El 2016, la policia també va comissar a set persones metamfetamina, a quatre heroïna (7,2 grams), a tres ketamina (27 grams), a quatre MDMA, a una opi, a una LSD, a quatre speed i a sis èxtasi.

Respecte del perfil de la persona detinguda en possessió de drogues: són homes no residents i entre els 25 i 40 anys. L’any passat es van detenir 76 homes i 9 dones (55 no residents), la major part quan intentaven entrar a Andorra ja fos per la frontera del riu Runer o per la del Baladrà. Moltes menys van ser les detencions de residents i no residents que consumien fora de locals d’oci.

Una de les operacions més importants del 2016 es va produir en un aparcament d’un establiment comercial de Sant Julià de Lòria. La policia va procedir a fer un control rutinari a dos vehicles estacionats, un amb matrícula espanyola i l’altre amb matrícula andorrana. A l’hora de fer l’escorcoll, el conductor del vehicle espanyol va entregar als agents tres bosses amb 3,1 grams de cocaïna. Ja a dependències policials i amb l’ajuda d’un gos ensinistrat es van trobar a l’interior del turisme 21,4 grams de més de cocaïna.

MÉS DE 23 GRAMS D'ANESTÈSIC PER A CAVALLS

La ketamina és un anestèsic per a cavalls i altres animals que des de fa uns anys algunes persones utilitzen com a droga recreativa i que es considera un dels estupefaents més perillosos, ja que pot provocar parades cardiorespiratòries i atacs psicòtics. El 27 de novembre passat la policia va detenir una temporera de 32 anys a la frontera franco-andorrana de Porta quan accedia al Principat amb 23,3 grams de ketamina. La jove portava a sobre un còctel d’estupefaents, ja que també se li van comissar 54 grams d’speed, 6 d’opi i 0,6 d’èxtasis. L’ar­rest es va produir en el marc d’un control rutinari. La dona no va ser l’única detinguda l’any passat amb ketamina, dos homes més també van ser controlats amb aquesta droga, tot i que entre els dos no sumaven ni tres grams. Cal tenir en compte que l’any 2015 els agents de policia no van detenir cap persona amb possessió de ketamina.

LES CLAUS

1 Detinguts

Petites quantitats de coca, maria i haixix

La gran majoria dels 85 detinguts portaven a sobre quantitats molt petites de cocaïna, marihuana i haixix. Del total d’arrestats, 48 ho van ser per possessió de cocaïna, 19 per marihuana i 13 per haixix. També es va comissar MDMA, èxtasi, heroïna, opi, LSD i speed.

2 Haixix

Més de 27 QUilos en una sola operació

La quantitat de droga comissada per la policia en aquestes detencions es va incrementar exponencialment arran de l’operació Jumi, realitzada el 7 de desembre. Es va detenir un resident d’Ordino que tenia al seu domicili 27,4 quilograms d’haixix per vendre a Andorra.

3 Perfil

Homes d’entre 25 i 40 anys i no residents

El perfil de la persona detinguda per possessió de cocaïna seria la d’un home d’entre 25 i 40 anys d’edat, no resident i que és arrestat quan intenta entrar a Andorra amb una petita quantitat de droga. Dels 85 detinguts, 76 van ser homes i 9 dones (55 residents).

tracking