Despesa sanitària

La CASS paga 700.000 euros per una prova pilot que ha quedat obsoleta

El cost de la prova pilot del metge referent puja fins a quasi tres quarts de milió i finalment no tindrà gairebé cap utilitat pràctica

La CASS paga 700.000 euros per una prova pilot que ha quedat obsoletaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cost de la prova pilot per al metge de referència ha tingut un cost de 700.000 euros, segons van informar fonts pròximes al món sanitari, i la seva utilitat serà gairebé nul·la perquè el pla sanitari al qual estava vinculat ha quedat obsolet en haver-se presentat dos nous projectes de reforma posteriors. El motiu fonamental passa perquè la prova pilot que es va establir amb diabètics pertanyia al pla inicial que havien endegat el 2012 la ministra de Salut Cristina Rodríguez i el director del SAAS Lluís Burgués, i que estava relacionada amb el projecte de reforma sanitària anomenat Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS). Aquest projecte va ser presentat el setembre del 2012 i incloïa com a un dels pilars de la reforma la introducció del metge de referència (de capçalera). Es va fixar una prova pilot que havia de desenvolupar-se amb gent gran i algun col·lectiu concret per veure com s’integrava dins del sistema sanitària nacional la vinculació de pacients a un metge de capçalera.

La prova pilot es va anunciar per a principi del 2013, però es va anar ajornant al mateix ritme que s’ajornava la instauració del nou model del MAAS. Finalment, la prova va començar a final del 2015. Les fonts properes al món sanitari van comentar que ni el ministeri ni el SAAS van prendre la decisió lògica de suspendre la prova pilot veient que el MAAS no s’aplicaria i que arribaven nous projectes de reforma que convertien l’assaig en obsolet. El MAAS no es va aplicar mai. Va ser substituït pel pla sanitari 2020 presentat per Rosa Ferrer quan va ser nomenada ministra de Salut. El pla 2020 de Ferrer també ha quedat arraconat en ser substituït per un nou pla de reforma dissenyat pel ministeri de Salut, el SAAS i la CASS arran de l’arribada del nou titular de la cartera, Carles Álvarez Marfany.

La prova pilot tenia un cost elevat perquè hi havia una sèrie de despeses determinades per implementar el sistema de funcionament d’un model amb metge de capçalera. Les dificultats per posar en marxa el projecte van fer que al final tan sols es fes amb el col·lectiu de diabètics. La reforma que està iniciant el ministeri té algunes connexions amb els projectes anteriors però la prova pilot no els és de gaire utilitat. La prova més evident, segons altres fonts polítiques, és que ni tan sols s’han molestat a presentar els resultats de l’estudi.

EL COST DEL PROGRAMA HA DISPARAT LA DESPESA DE LA CASS

El pagament dels 700.000 euros corresponents al cost de la prova amb diabètics per a la prova pilot del metge de capçalera ha fet augmentar el cost de la despesa sanitària de la CASS durant aquest any. La imputació del cost, segons fonts polítiques, s’ha fet durant aquest exercici i aquest seria un dels motius pels quals la despesa sanitària de la Seguretat Social portava un 10% d’increment fins al setembre en relació amb els primers nou mesos de l’any passat. La decisió de tirar endavant la prova, però, va ser del ministeri de Salut i del SAAS, tot i que el cost finalment l’ha hagut d’assumir la Seguretat Social.

La parapública, segons fonts de la Seguretat Social, és la primera que posa en dubte la utilitat de l’estudi perquè la idea que el va impulsar es troba actualment en entredit. La prova va néixer amb la voluntat que les persones que anessin al metge de capçalera tindrien una sanitat més barata, amb un percentatge de reemborsament d’actes mèdics més alt que els que anessin directament a un especialista o que canviessin de generalista. La nova reforma, segons les mateixes fonts, no ha d’anar en aquest sentit. Hi ha la possibilitat que si s’instaura el metge de referència sigui obligatori per a tothom, encara que és un punt en què no hi ha encara cap posicionament final.

tracking