Sistema sanitari

L'hospital dona 90 dies als metges liberals per firmar

Els metges per compte propi hauran de signar abans del 6 d’abril el document que els equipara amb els assalariats si volen continuar treballant al centre

L'hospital dona 90 dies als metges liberals per firmarFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Els facultatius liberals o per compte propi que exerceixin al Centre Hospitalari Andorrà a l’entrada en vigor d’aquest reglament sense que hagin atorgat un contracte escrit amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària amb anterioritat, i que en el termini màxim de 90 dies a comptar des de l’entrada en vigor d’aquest reglament no hagin atorgat aquest contracte conforme al que disposa l’article 21.1.b) d’aquest reglament, cessaran la seva activitat al Centre Hospitalari Andorrà un cop exhaurit aquest termini.”

Aquesta és la disposició transitòria segona del nou reglament de l’hospital aprovat el 14 de desembre pel Govern i que equipara les figures dels facultatius per compte propi i dels assalariats. La signatura de l’acceptació de les noves regles significa a efectes pràctics que els metges liberals només tenen una diferència respecte als contractuals: qui els paga. Per la resta, tot idèntic. Per als facultatius per compte propi que tenien algun tipus de contracte amb el centre tampoc serà vàlid i tindran també 90 dies per signar l’acatament de les obligacions d’un metge contractual si no volen que se’ls impedeixi tornar a treballar a l’hospital. L’obligació de signar abans de noranta dies està vinculada, precisament, al fet que aquest és el termini que el reglament ha establert perquè l’hospital determini quina és tota la plantilla de l’hospital i per això ha de saber amb quants liberals compta. Les dates respecte als noranta dies comencen a comptar a partir del 6 der gener, quan es compliran quinze dies de la publicació del reglament al BOPA. Teòricament, el calendari fa que l’últim dia per signar el contracte per als doctors per compte propi sigui el 6 d’abril.

Les condicions

El nou reglament justifica les mesures indicant que l’exercici “per compte propi que es desenvolupa en l’àmbit del servei públic hospitalari no es pot entendre realitzat sota un criteri de llibertat absoluta en relació amb la seva organització i la prestació de serveis envers els pacients, cosa que anorrearia la mateixa naturalesa del servei públic. Aquest exercici s’ha de desenvolupar d’acord amb els criteris i les pautes d’actuació que es determinen des de la mateixa organització del servei, i que necessàriament limiten la llibertat d’organització del treball”. Les noves regles fixen al detall que ja no hi haurà cap diferència amb els contractuals i que els facultatius per compte propi han d’acatar ordres, seguir protocols i perdre el marge d’actuació que històricament tenien vinculat a la figura dels professionals liberals.

El reglament també estableix que a la major part d’àrees de l’hospital només podran treballar contractuals. Concretament els especialistes dels serveis vinculats a les àrees de crítics, urgències i anestesiologia, i de serveis centrals. Per als liberals que actualment estan treballant en aquests serveis es fa una excepció: “Poden seguir exercint-hi sempre que compleixin amb el que es preveu a la disposició transitòria segona.” Aquesta disposició és la que els obliga a signar el contracte que els equipara als assalariats. Un cop es jubilin els facultatius per compte propi d’aquestes àrees ja només s’hi podrà exercir sent un professional contractual.

SANCIONS MÉS DURES PER ALS LIBERALS

El règim sancionador inclòs en les noves regles és més dur amb els professionals liberals que amb els contractuals. Per les infraccions lleus, els contractuals tindran una amonestació escrita, mentre que per les infraccions greus hi haurà suspensió de l’activitat de 10 dies i per les molt greus “la suspensió de l’activitat d’11 dies a un mes o resolució del conveni [acomiadament]”. Els liberals no poden ser acomiadats perquè directament no tenen contracte però el nou reglament dona la potestat al centre per impedir-los que tornin a treballar a les seves instal·lacions. Per la resta, les sancions són més importants que per als contractuals. “Els terminis de prescripció per als facultatius vinculats per compte propi són per les infraccions lleus 10 dies, per les infraccions greus 20 dies i per les infraccions molt greus 60 dies”, sense citar la possibilitat de fer cessar la seva activitat en cas que la falta fos suficientment greu. El grau de precisió amb què el reglament posa en el punt de mira els liberals s’exemplifica en l’apartat de la possibilitat que un professional per compte propi amb conveni amb la CASS pugui ser demanat per donar la seva opinió sobre un cas. Especifica fins a tres requisits diferents i la intervenció de màxim nivell de la direcció mèdica. Concretament diu que podran ser reclamats “sempre que siguin requerits per a la interconsulta per un facultatiu de la plantilla orgànica, i amb el vistiplau del cap de servei del qual forma part aquest facultatiu i del director assistencial”.

tracking