salut

Nous impostos a refrescos i tabac per finançar la sanitat

Estudia implementar taxes per gravar les begudes ensucrades i els agents contaminants i també reservar una part del que es recapta del tabac

Nous impostos a refrescos i tabac per finançar la sanitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern planteja crear impostos per gravar les begudes ensucrades i els agents contaminants per tal de finançar la sanitat i reservar una part del que es recapta del tabac. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va avançar ahir davant la comissió sanitària del Consell General algunes de les mesures que estudia l’executiu en el marc de la reforma sanitària per suavitzar “la pujada imparable” de la despesa. “El panorama és desolador”, va admetre, i en aquest sentit va defensar la idoneïtat d’implementar noves taxes per gravar productes que siguin perjudicials per a la salut. “Per què no crear una taxa per a begudes ensucrades? El tabac també causa malalties. Una part de les taxes potser s’hauria de destinar a la sanitat”, va suggerir.

Una altra de les vies que va apuntar el ministre per alleugerir l’augment de la despesa seria la revisió a l’alça del copagament –que l’usuari pagui més per als actes mèdics més econòmics– o penalitzar els pacients que es vulguin desvincular de l’atenció integral, a més d’augmentar el que aporta l’Estat a través dels pressupostos. “S’hauran de buscar noves fórmules de finançament o retallar”, va avançar Álvarez, que va descartar apujar més les cotitzacions perquè “podria posar en perill l’estructura econòmica”.

Reptes de la reforma

Per altra banda, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va enumerar els reptes que afronta la reforma sanitària i va destacar que “el més important” serà la millora de la coordinació entre tots els actors sanitaris per tal que “l’assistència sigui uniforme independentment de la contractació laboral”. Segons va exposar, un dels puntals per aconseguir “la qualitat i l’eficiència” serà la via de l’atenció integrada, segons la qual tot servei que necessiti una persona passarà pel metge de família, serà “la porta d’entrada al sistema”.

Pel que fa a la derivació del pacient a centres estrangers, es farà seguint els canals establerts amb aquelles institucions que tinguin un conveni amb la CASS. A més, es regularà el procés de segona opinió per acabar amb “la disbauxa” imperant de visitar-se i fer-se les mateixes proves amb diferents metges. D’aquesta manera, per canviar de metge s’haurà de fer prèvia petició i de forma justificada. La reforma busca així regular el procés i penalitzar la persona que lliurement no vulgui optar per la via integrada.

Un dels objectius principals de la reforma serà l’homogeneïtzació. S’uniformitzaran els processos per reduir la sobreintervenció –“el 30% del que fem els sanitaris és superflu”, va afirmar Piqué– i es duran a terme noves formes de contractació entre la CASS i el SAAS. Així mateix, s’impulsarà l’acreditació professional a través de la qual els metges s’hauran de comprometre a complir tot un seguit de requisits per a la pràctica de l’assistència pública.

Salaris desorbitats

A més de millorar el funcionament dels òrgans de direcció del SAAS, se simplificaran també les formes de contractació i remuneració dels professionals mèdics. El procés de selecció serà reglat, es reduirà el capítol d’hores extra i s’oferiran contractes amb possibilitats de formació. A més, els contractes seran uniformes. Sobre aquesta qüestió, i arran del neguit expressat per la consellera del PS Rosa Gili davant dels sous desorbitats d’alguns professionals, Piqué va assegurar “hi ha un seguit de contractes” que s’han suprimit. S’ha renunciat així a “artilugis de contractació” que es van crear per atraure professionals de fora que ja no es contemplen, com són les addendes i el fet que els metges assalariats poguessin cobrar un 30% de la facturació. “Ho hem tallat d’arrel i allò que encara és recent ho estem revertint”, va dir.

Per altra banda, Álvarez va anunciar que el projecte de llei que regularà professions sanitàries com la d’infermeria està “en marxa” i es tramitarà l’any que ve.

ACTUACIONS AL SAAS FRUIT DE LES IRREGULARITATS

“Hi ha coses que no s’han dut a terme amb el rigor administratiu que calia.” Piqué va reaccionar així a la pregunta de la consellera Gili sobre les irregularitats del SAAS que actualment són a la fiscalia, i va assegurar que el consell directiu ha actuat posant en marxa “tota una sèrie de procediments” per garantir que “tot es faci dins de la llei”. “La primera voluntat és complir amb la legislació”, va manifestar, i va admetre que “hi ha coses de procediment economico-financer que s’han de millorar”. En aquesta línia, va remarcar que s’està duent a terme una anàlisi del funcionament del SAAS i que a partir dels resultats “avaluaran quines accions calen”. “En funció d’aquesta anàlisi actuarem”, va dir, i va insistir a deixar clar que l’àrea economicofinancera del SAAS “està sota avaluació”. El ministre, de la seva banda, va afirmar que “es farà el que es cregui convenient a nivell de consell directiu”. La consellera Gili va demanar “que no s’adormin perquè hi ha accions que poden prescriure”, i va lamentar la manca de “cura” en la gestió.

tracking