benestar

La Gavernera acull 24 infants, la xifra més alta des que el centre va obrir

El ministeri atribueix l’augment d’ingressos a la millora dels mecanismes d’intervenció i detecció de situacions de risc

La Gavernera acull 24 infants, la xifra més alta des que el centre va obrirFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre d’acolliment d’infants i joves La Gavernera va assolir el mes de novembre la xifra de menors en acollida més alta de la història. Segons es va informar des del ministeri d’Afers Socials, el mes passat es va arribar a 24 infants en acollida, “la xifra més alta mai enregistrada”, i és que per exemple, l’any 2015 el nombre més elevat de menors que es van atendre va ser 13 durant el mes de juliol.

Aquest fet es pot explicar, segons es va indicar des del ministeri, per “l’ampliació i millora dels mecanismes d’intervenció i detecció de situacions de risc per part de l’equip especialitzat de protecció a la infància de l’àrea d’atenció a la infància i l’adolescència”. Es tracta d’un equip que s’ocupa de fer el seguiment acurat de la família i dels menors en situació de risc i proposa les mesures de protecció més adients quan la situació ja no és protectora per als menors.

Malgrat aquesta punta, els dar­rers anys hi havia hagut una propensió a la baixa en la mitjana d’acolliments. Així, del 2009 fins al 2012 es va registrar una tendència a l’estabilitat marcada “per un alt nombre de menors atesos” –si bé mai s’havia arribat als nivells del novembre– amb una mitjana situada al voltant de 16 infants. A partir del 2013 es pot comprovar una davallada de nens i nenes acollits fins al 2016, que es torna a evidenciar un increment, amb una mitjana que se situa a la quinzena de menors, amb pics alts com el del mes passat.

Acolliment familiar

Pel que fa als acolliments que es fan dels infants i joves que estan sota la guarda i custòdia de la direcció de Serveis Socials, des del Govern es va detallar que en el cas dels acolliments familiars, durant aquest any hi ha hagut 22 acolliments en 16 famílies extenses. És a dir, es tracta de menors que són acollits per familiars directes que no són els seus pares. D’entre tots aquests casos, n’hi ha dos que són nous d’enguany. Així, quan es fa aquest procés, el Govern delega la guarda a la família extensa. Ara bé, no s’ha tancat cap acolliment en família extensa durant l’any.

En el cas de les famílies alienes, la informació facilitada per l’executiu mostra que s’han tancat tres acolliments: hi ha hagut 3 menors que han estat acollits en 3 famílies, dos dels quals ho han estat aquest 2016. Per últim, des del centre s’ha traspassat un expedient en règim d’acolliment familiar.

Precisament i pel que fa al funcionament del centre cal recordar que el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va explicar durant el debat monogràfic sobre polítiques socials que es va celebrar el mes de novembre que la voluntat del Govern és crear un nou centre d’acolliment per a menors d’entre 12 i 18 anys, de manera que La Gavernera es destinés als infants més petits, concretament als d’edats compreses entre els 0 i els 12 anys. En aquest sentit, des del ministeri es va reiterar la voluntat per crear el nou centre i així “poder respondre a les especificitats d’aquests infants amb les seves necessitats evolutives”.

Des del Govern es va recordar que quan s’estableix una mesura de protecció al centre, l’autoritat judicial confia la guarda i custòdia a la direcció de Serveis Socials. Així doncs, la situació de tutela només s’atorga quan un menor es troba en situació d’orfenesa. D’altra banda, en el cas de La Gavernera, fins ara mai s’ha acollit una situació de curatela.

Sortida solidària

Justament avui l’Associació Andorrana de Vehicles Antics (AAVA) farà la sortida solidària per portar regals als infants que es troben al centre d’acollida. Com és habitual es preveu que a les 10.30 hores tots els vehicles participants es concentrin al pàrquing del Viena. A partir de les onze, la vintena de cotxes que es preveu que hi participin transportaran el Pare Noel i els infants del centre en una rua pels carrers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany que acabarà a La Gavernera. Un cop allà està previst que es faci el repartiment dels regals entre tots els infants i s’oferirà coca i xocolata a tothom.

ACOMPANYAMENT PER INSERIR-SE AL MÓN LABORAL

Els joves d’entre 16 i 25 anys que estan tutelats o extutelats pel Govern són atesos per l’àrea de Suport als joves tutelats i extutelats. D’aquesta manera, un cop assoleixen la majoria d’edat, es disposa d’educadors socials per dur a terme un acompanyament individualitzat en el seu procés d’autonomia personal i per tal que puguin inserir-se en el món laboral. Des de l’executiu es va remarcar que aquests joves segueixen un procés formatiu i se’ls realitza un seguiment. Un cop inscrits al Servei d’Ocupació, entra dins l’itinerari d’orientació per a joves amb sessions on se’ls ensenya a buscar feina i a fer altres formacions. Cal tenir present, també, que anualment es creen programes ocupacionals mitjançant els quals les empreses reben subvencions de Govern per contractar joves per afavorir-ne la inserció laboral, tant si cerquen la primera feina com si han fet programes formatius.

tracking