enquestes de conjuntura

Les empreses hoteleres són les que més milloren

La Cambra de Comerç destaca que les valoracions sobre la marxa dels negocis són les més optimistes dels darrers 15 anys

Les empreses hoteleres són les que més millorenXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’evolució econòmica del primer semestre del 2016 presenta una tònica “positiva” en relació al mateix període del 2015. Així ho posen de manifest els resultats de les enquestes de conjuntura que va presentar ahir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre. En aquest sentit va destacar que de tots els sectors analitzats (hoteler, construcció, indústria i comerç al detall), la situació més positiva és la de l’hoteler. Això confirma, segons Pantebre, “el paper destacat que exerceix el turisme com a impulsor principal de la recuperació econòmica”. I és que les valoracions sobre la marxa dels negocis han estat les més optimistes dels darrers 15 anys, i per tant “suggereixen un increment substancial de l’activitat durant el primer semestre del 2016, fins i tot lleugerament per damunt del previst fa uns mesos”.

El president de la Cambra va recordar que el sector partia de nivells d’activitat molt baixos, però el grau d’ocupació de gener a juny “ha millorat força” respecte dels mateixos mesos del 2015, i les perspectives de cara al segon semestre mantenen “un clima positiu”, si bé les expectatives no són tan optimistes. Per parròquies, només Sant Julià ha registrat una disminució interanual dels nivells d’ocupació, a Canillo s’ha mantingut estable, mentre que a la resta de parròquies l’augment ha estat “apreciable”.

Positius

Pel que fa a la resta de sectors, també la indústria i la construcció presenten símptomes de recuperació. En el primer cas, Pantebre va afirmar que els resultats de les enquestes sobre la marxa dels negocis mostren “el clima més positiu de la dècada actual”, amb un 36% de les indústries que valoren positivament la situació dels negocis i només un 10% que l’han qualificat negativament. Es preveu que els pròxims mesos la recuperació del sector avanci de forma “lenta i progressiva”. En el cas de la construcció, el nivell d’activitat segueix sent baix, però es considera que el sector va tocar fons durant el 2015 i que durant el 2016 s’està consolidant un canvi de tendència cap a una tònica d’estabilitat. Pel que fa al volum d’obra executada presenta una tendència de millora, si bé la demanda de nova construcció segueix sent molt escassa. De fet, l’obra contractada ha experimentat una recuperació significativa gràcies, especialment, a la branca d’edificació no residencial i la contractació pública d’obres. En canvi, el segment de l’habitatge encara segueix deprimit. Pel que fa a les perspectives per a la segona meitat del 2016, “són les més positives dels últims anys” i es creu que el sector està a prop d’abandonar la recessió i començar a remuntar molt lentament.

Dificultats

Qui presenta més problemes de recuperació és el sector del comerç al detall, encara que la majoria de branques han millorat la situació en relació a ara fa uny. Destaquen pels bons resultats la farmàcia, la perfumeria i la joieria. Pantebre va indicar que els comerciants “són consicents” que els cal una “reinvenció”, però va exposar que “no s’aconsegueix d’un dia per altre”. En aquest sentit, es va mostrar esperançat pels efectes que pugui tenir el pla estratègic de turisme de compres a més del projecte conjunt de zona per a vianants que puguin tirar endavant entre Vivand i la part baixa de l’avinguda Meritxell.

Pel que fa a altres àmbits que puguin generar preocupació i efectes entre les empreses enquestades, el president de la Cambra va destacar que ja s’ha superat “l’efecte BPA i ja no és una preocupació com abans”, i va remarcar que “les empreses ja no en parlen”.

Així doncs, va destacar que la situació es mostra “cada cop menys pessimista però encara no es pot qualificar d’optimista”. Pel que fa a les perspectives econòmiques, es va mostrar convençut que es complirà el creixement del PIB de l’1,6% anunciat pel departament d’Estadística. Un canvi important respecte al creixement del 0,4% que es va registrar l’any 2015. En canvi, per al 2017 s’espera una lleugera desacceleració del ritme de creixement a escala europea, si bé no s’esperen canvis significatius.

LA CAMBRA VOL UN "VESTIT A MIDA" EN L'ACORD AMB LA UE

El treball conjunt de la Cambra amb la CEA, l’EFA i la PIME en el marc de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea seran un dels principals eixos d’actuació de l’ens per al 2017. En aquest sentit, reclamen “més diàleg” i informació al Govern, encara que darrerament afirmen que s’ha notat una millora en aquest aspecte. I és que malgrat que són conscients que la negociació es fa des d’una posició “desigual i desequilibrada” es considera que “Andorra es troba davant l’oportunitat de negociar un bon acord”. Creuen que “s’ha d’exigir un vestit a mida” per tal de tenir en compte les peculiaritats d’un petit Estat. Així, defensen

que avui dia “Europa posa moltes obligacions i cap contrapartida”, per la qual cosa reclamen, per exemple, poder accedir a fons europeus que puguin contribuir “al desenclavament geogràfic del país”.

A més de les negociacions amb la UE, l’any que ve també es preveu potenciar la formació, especialment en aquells sectors que més problemes tenen per trobar professionals, es col·laborarà amb el departament d’Estadística i es treballarà per implementar el reglament d’avió civil, entre d’altres.

tracking