Territori

El nou refugi guardat de l'Illa entrarà en servei l'any que ve

L’equipament, de 375 metres quadrats, prestarà serveis de restauració i d’allotjament amb 50 llits

El nou refugi guardat de l'Illa entrarà en servei l'any que ve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El refugi de l’Illa, situat a la vall del Madriu-Perafita-Claror a 2.488 metres d’altitud –és el cinquè més alt del Pirineu–, entrarà en servei durant el 2017. Segons va informar ahir el Govern a través d’un comunicat, el refugi guardat ja s’ha acabat de construir i se suma per tant als de Juclar, Sorteny i Comapedrosa. Aquest nou recurs destinat als excursionistes perquè puguin conèixer i gaudir d’un dels entorns de més valor natural del país està ubicat en un indret on ja hi havia un refugi que no era guardat, sinó de caràcter lliure i que no tenia serveis i era de dimensions reduïdes.

Un edifici que provenia d’un antic immoble destinat a allotjar els treballadors que als anys 30 van construir la presa de l’estany. D’aquesta manera, el refugi guardat s’ha edificat aprofitant els murs de pedra de l’anterior construcció mitjançant un conjunt d’encavallades de fusta que sustenten l’edificació, de 375 metres quadrats –la vella era de 235.

Aquest nou equipament estarà destinat tant als excursionistes que hi pernoctaran com als que només hi passin per fer un àpat o descansar, ja que prestarà serveis tant d’allotjament com de restauració mitjançant guardes. A més, hi haurà una part de l’edifici que serà lliure i estarà obert tot l’any. L’interior està construït amb fusta vista i hi ha mig centenar de llits, 80 metres quadrats d’estances comunes per a restauració i sala d’estar, dependències privades dels guardes, lavabos i dutxes i espais per a les instal·lacions. L’edifici és autosuficient energèticament, ja que està desconnectat de qualsevol xarxa de subministrament i es nodreix de plaques solars i fotovoltaiques amb una autonomia de fins a quatre dies. També hi ha una captació d’aigua i una instal·lació autònoma de sanejament de les aigües residuals.

tracking