Política

Cinca presenta una demanda contra el llibre del 'cas Orfund'

Afirma que el que es publica a ‘Diamantes sucios’ és “rotundament fals” i considera que traspassa “límits inacceptables”

Cinca presenta una demanda contra el llibre del 'cas Orfund'SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha interposat una demanda per la publicació d’un llibre sobre el cas Orfund perquè considera que traspassa “límits inacceptables”. “Si no s’ha fet ja els meus advocats tenen les instruccions per interposar les demandes pertinents”, va assegurar ahir Cinca en la roda de premsa posterior al consell de ministres, on va afirmar que tot el que s’explica a Diamantes sucios, de l’escriptor Carlos Quílez, és “rotundament fals” i emmarcat en una campa­nya per “desestabilitzar el Govern”. El ministre va assenyalar que el manual, que ha impulsat el mitjà de comunicació espanyol Crónica Global i que ha prologat l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, “acaba sent la culminació d’un seguit d’articles” que es van publicar el maig passat sobre la presumpta vinculació de Cinca amb els papers de Panamà i les activitats vinculades a la compra i venda d’or i diamants. En aquest context, va destacar que en el seu moment “ja vaig dir tot el que havia de dir”.

‘Afer BPA’

El llibre, que pretén narrar “la vertadera història de Jordi Cinca” aportant, segons Quílez, “nous i inèdits documents que vincularien el ministre andorrà de Finances tant amb aquesta xarxa de blanqueig de capitals anomenada papers de Panamà com els diamants de sang”, és, a parer de Cinca, “la reproducció de tot el que es va dir, [el llibre] no diu res de nou” respecte als articles que van publicar digitals espanyols. Qüestions, va dir, “clarament vinculades a tot l’afer BPA”, un procés que “es troba judicalitzat” i del qual “no hem de prejutjar res i deixar que el jutge faci la seva feina”. A més, va indicar que “això era més que previsible i estava més que anunciat”, ja que es tracta d’una campanya “destinada a desestabilitzar el Govern”. “No estem revivint altra cosa que allò que es va intentar en el seu moment”, va manifestar, i va advertir que “no és a través d’accions com aquesta que apartaran el Govern de la seva obligació”.

El llibre sobre Cinca –el ministre no ha atès les peticions de rèplica de Quílez– recull des de la querella presentada per Joan Samarra, expresident del Grup Orfund SA, fins a la presumpta relació del titular de Finances amb societats offshore i un suposat negoci vinculat a l’or i al tràfic de pedres precioses.

COMPAREIXENÇA DE L'IINAF I L'AREB EN SUSPENS

La directora de l’INAF, Maria Cosan, i el president de l’AREB, Albert Hinojosa, rebutgen comparèixer davant la comissió BPA aquest mes. Segons van relatar ahir fonts parlamentàries, el president de la comissió del Consell General va contactar amb Cosan i Hinojosa per demanar la seva compareixença urgent davant dels parlamentaris però van declinar realitzar-la mentre durin les negociacions per aconseguir cor­responsals. Després de la reunió d’ahir, la comissió tornarà a contactar amb ells perquè tanquin una data. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va apuntar que “és una evidència que explicar un procés de negociació mentre s’està duent a terme el pot acabar alterant”, i en aquest sentit va dir que “entenc que tinguin cura a l’hora de parlar d’una cosa que s’està negociant”. Així, es va mostrar confiat que Cosan i Hinojosa no tindran “cap inconvenient” a explicar-se quan el procés hagi conclòs.

SABOYA VA INFORMAR L'AMBAIXADOR SUÍS DEL PACTE OFERT PEL CÒNSOL SOBRE EL 'CAS BPA'

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar a l’ambaixador de Suïssa, Thomas Kolly, el pacte que li va oferir el cònsol honorari, Eric Auderset, relacionat amb el cas BPA. Segons van informar fonts de l’executiu, la comunicació va tenir lloc després que el cap de Govern, Toni Martí, revelés a la compareixença que va realitzar el 23 de novembre davant la comissió BPA que Auderset el 26 de juliol va proposar a Saboya arribar a un acord per desimputar i suspendre les declaracions a la Batllia dels antics màxims accionistes de BPA, Higini i Ramon Cierco, a canvi de retirar totes les demandes presentades.

Llavors el ministre va creure convenient posar els fets en coneixement de l’ambaixador atès que les converses amb el cònsol van ser traslladades a la fiscalia i van transcendir als mitjans arran de les explicacions del líder de l’executiu davant dels consellers generals. Kolly va declarar al Diari que tenia coneixement del pacte ofert per Auderset però el va emmarcar en l’activitat professional que manté com a director general de la cadena hotelera propietat de la família Cierco. Així, tot i que l’ambaixada va ser “degudament informada” sobre les converses amb el ministre, Kolly va evitar pronunciar-se sobre “les activitats que Auderset realitza fora del seu mandat com a cònsol honorari de Suïssa a Andorra”.

tracking