problemes d'habitatge

Temporers sense allotjament per l'augment de la demanda

Temporers sense allotjament per l'augment de la demandaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada d’hivern ja ha començat, però els problemes dels treballadors estacionals per trobar un allotjament per a aquests mesos de feina continuen. “Tenim moltíssima demanda. A l’agència rebem unes 30 trucades al dia aproximadament i tenim llista d’espera”, van informar des de Finques la Clau, una immobiliària especialitzada en aquest tipus d’oferta d’habitatges. La immo-biliària també va destacar que durant aquest 2016-2017 la demanda és superior a la d’altres an­teriors, sobretot per aquestes dates, “els que van signar els contractes durant el mes de novembre no tenen problemes, però els que van arribar més tard ja no tenen lloc”.

Aquesta realitat es pot comprovar fàcilment si hom es passeja per l’edifici del servei d’Immigració, on cada dia s’hi acu­mulen joves temporers. Cadascun d’ells té una història diferent, però en tots els casos comparteixen la mateixa angoixa i incertesa. “Vinc des de fa molts anys i és la primera vegada que em passa això. Aquest cop ho he fet amb la meva parella, els dos tenim contracte de treball però ens és impossible trobar res. Ja no sabem què fer”, va exposar l’Ana, una jove espanyola que va arribar al país fa tres setmanes per treballar en un restaurant de les parròquies altes, i hi va afegir que “hem visitat moltes immobiliàries i les úniques opcions que ens han ofert han estat estudis per 1.000 euros o algun habitatge per aquest preu a la capital, i amb el nostre sou aquests preus són inassumibles”.

Garanties

“Sí que van apareixent pisos disponibles, però els propietaris estan molt escarmentats, perquè diuen que s’han trobat que altres anys els llogaters els han destrossat els habitatges i apugen moltíssim els preus. Així com a mínim els surt a compte arriscar-se”, van argumentar des de la immobiliària La Clau.

Les estacions d’esquí també corroboren aquesta problemàtica. “En quatre o cinc ocasions, Saetde ha hagut d’intercedir a favor dels treballadors, i els propietaris han acabat cedint perquè l’empresa ha garantit que respondria en el seu lloc”, van informar fonts de Grandvalira.

A més, altres fonts del sector també van apuntar que un altre factor que “ha generat desconfiança entre els propietaris” ha estat el fet que en més d’una ocasió s’han trobat que han llogat pisos a parelles i posteriorment s’han assabentat que hi estaven convivint cinc o sis persones.

Paral·lelament, tal com confirmen diferents treballadors, fonts del sector immobiliari i algunes empreses que contracten treballadors temporals, molts arrendadors prefereixen llogar el seu habitatge com a apartament turístic que com a pis de temporada. “Ens hem trobat amb temporers repetidors que han anat a picar la porta dels mateixos allotjaments on havien residit en ocasions anteriors i s’han trobat que ara s’han reconvertit en apartaments turístics, quelcom comprensible, ja que amb aquest tipus d’allotjament poden arribar a guanyar fins a tres vegades més que amb un pis de temporada”, van explicar fonts de Granvalira.

Mentrestant, els afectats es troben en una situació precària. Els que poden s’allotgen a casa d’amics alguns dies i posteriorment es reubiquen a aparthotels o hostals. “Estem pagant 300 euros a la setmana perquè no tenim més opcions”, va explicar el Fede, un treballador del Pas, encara que també hi ha qui no descarta marxar si no acaba trobant res.

ELS APARTHOTELS, PLENS PER L'AUGMENT DE TREBALLADORS

Com van declarar diferents apar­t­hotels del Principat, molts temporers no tenen més remei que requerir dels seus serveis mentre intenten trobar un allotjament per quedar-se fins que acabi la temporada d’hivern.

Per aquestes dates, molts d’aquests centres d’allotjament es troben completament plens, com van assegurar des d’un aparthotel, “ara mateix estem complets. Aquest any ha vingut més gent que mai i hem notat una gran presència de temporers, i per això la demanda ens ha crescut més”. Al mateix temps, també van confirmar que aquests treballadors estacionals els van traslladar la seva preocupació sobre les dificultats a l’hora de trobar un allotjament.

Tot i així, alguns treballadors tenen més sort que d’altres. Hi ha qui paga una quantitat mensual fixa, que normalment sol estar més ajustada que per setmanes o dies, però també hi ha empreses que només lloguen habitacions per dies. En aquest cas n’hi ha que paguen fins a 60 euros la nit davant la impossibilitat de trobar una casa o fins i tot, com comenten fonts del sector immobiliari, “hem arribat a veure gent dormint a l’interior dels seus respectius vehicles”.

tracking